TBMM'de yeni anayasa çalışmaları için kurulan Mutabakat Komisyonu'nu dün dağıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise bugün yeni bir açıklama yaparak, siyasi partilere çağrı yaptı. Kahraman, "Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Meclisimiz bir bütün olarak milletimizin Meclisidir. Ortak aklı harekete geçirerek, anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla bitirilecektir. Dört partinin liderine çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesi bekliyorum. AKP, HDP ve MHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini umuyorum" dedi.

Kahraman'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Anayasa konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi gayesiyle bazı çalışmalar olmuştur. Bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı temaslar çerçevesinde, 24. Dönem'de sonuçlanmamış çalışmaların devamı olarak aktarmıştır. Siyasi partiler yaptığım çağrıya olumlu yanıt verdiler.

Komisyondan şahsımın ve kamuoyunun beklentisi, Türkiye'nin geleceği için yeni bir anayasa oluşturmak. Bu toplantıda siyasi partilerin temsilcileri görüşlerini aktardı. İki toplantının gündemi çalışma usullerinin belirlenmesiydi.

Komisyonun kuruluş gayesi dışında üç siyasi parti birbirine yakın çizgiye girmişken CHP üyeleri farklı kanaatlarını belirtti ve taviz vermeyeceklerini söyledi. Darbe yasalarının değiştirilmesi, anayasanın ilk dört maddesi ve başkanlık sisteminin gündeme getirilemeyeceği idi. Baştan bu yana birlikte hareket etme durumunda olduğumuz için komisyonumuz görevini yerine getiremez hale geldi.

Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Meclisimiz bir bütün olarak milletimizin Meclisidir. Ortak aklı harekete geçirerek, anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla bitirilecektir.

Dört partinin liderine çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesi bekliyorum. AKP, HDP ve MHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini umuyorum."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr