Tayland, Kraliçe’nin doğum günü ve anneler günü kutlamalarına başlamak üzereyken dün başlayan bombalı saldırılar bugün de devam etti. Meydana gelen 17 patlamada 4 kişi yaşamını yitirdi, aralarında turistlerin de olduğu 35 kişi yaralandı.

Tayland’ın turizm merkezlerine yapılan bombalı saldırılar dünyada da geniş yankı buldu. İlk bomba, dün saat 15:00 sularında Trang şehrindeki kalabalık bir pazarda patlamış ve 1 kişi yaşamını yitirmiş, 6 kişi yaralanmıştı. Bu patlamadan tam 4 saat sonra 19:00 sularında turizm cenneti olarak filmlere konu olan Phuket adasının Patong sahilinde 2 adet bomba bulundu ve imha edildi. Alarma geçen Tayland polisi ve halkı Hua Hin, Prachuap Khiri Khan şehirlerinde dün akşam 22:15’de eş zamanlı patlayan bomba ile tekrar sarsıldı. Yaşamını yitirenlerin sayısı 4’e, yaralı sayısı da 35’e yükselmiş oldu.

Asıl patlamaların ise bugün meydana gelmeye başladığı ortaya çıktı. Gece 02:00 ile 04:00 aralığında Surat Thani, Phangnga ve Trang illerinde bombalar patladı. Bu sabah 08:00 ile 10:00 arasında ise Hua Hin, Prachuap Khiri Khan, Surat Thani, Phuket, Phangnga, Krabi, Chumpon ve Nakhon Si Thammarat şehirlerinde art arda 11 patlama meydana geldi ve bir çoğu eşzamanlıydı.

Tayland’ın bir çok bölgesinde yollar kapatıldı ve halk sokakları boşalttı. Sosyal medyada Kraliçe’nin doğum gününün hemen öncesinde başlayan bu patlamaların kraliyet ailesine karşı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

"Terör saldırısı değil, yerel bir sabotaj"

Franszı haber ajansı AFP'ye konuşan Tayland polis sözcüsü Piyapan Pingmuang patlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, "Burada bir terör saldırısı söz konusu değil. Karşı karşıya kaldığımız durum, belirli bölge ve alanlarla sınırlı yerel bir sabotajdır" ifadelerini kullandı. Başbakan Prayut Chan-O-Cha ise bombaları 'kaos ve karışıklık yaratma çabası' olarak değerlendirdi.

Plajlarıyla ünlü Hua Hin kasabası, Tayland'ın en eski tatil beldesi olarak biliniyor. Bangkok'un ticari merkezi Rajprasong'da geçen yıl 17 Ağustos'ta, her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr