Yaz aylarında havanın sıcaklığı nedeniyle zamanın büyük bölümü ev dışında, açık havada geçiriliyor. Bu yüzden, yaz aylarında sıklığı artan bazı sağlık sorunları doğrudan doğruya açık havada bulunmakla ilgili. Böcek ısırması, yılan sokması, güneş veya sıcak çarpması, enfeksiyon hastalıkları, gıda zehirlenmeleri bu hastalıklardan bazıları... Uzmanlar, kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan gıdalardan uzak durulması, sebze-meyvelerin iyi yıkanması ve hijyene önem verilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Elif Hakko, yazın en çok yaşanan hastalıkları ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Besin zehirlenmeleri

-En sık görülen yaz hastalıkları nelerdir?

Kısa kollular ve şortların tercih edilmesi tatarcık, arı, sivrisinek gibi eklembacaklıların sokmasını, bunlar aracılığı ile bulaşan hastalıkların artmasını kolaylaştırır. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler yaz hastalığı denince aklımıza ilk gelen hastalıkların başlıca sebebidir. Bu hastalıklar arasında ilk sırayı besin zehirlenmeleri alır. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu şekilde bulaşır.

-Bağırsak enfeksiyonları neden yazın daha sık görülür?

Su kaybının artmasına bağlı olarak susama hissinin artması ve temiz olup olmadığına aldırmadan her türlü içeceğin daha fazla tüketilmesi. Bir diğer neden de artan sıcaklık nedeniyle yiyeceklerin daha çabuk bozulması. Özellikle çiğ olarak ve kabuğu soyulmadan yenilen yiyecekler risk taşır. Yazın yiyecekler, pişirilmiş olsalar bile, mutlaka buzdolabında saklanmalı. Sıcakta kalan ve özellikle açıkta satılanlar, üzerlerine konan sineklerin mikrop taşıması, mikropların proteinli gıdalar üzerinde daha kolay üremesi yüzünden adeta zehirli hale gelir. Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema bu açıdan oldukça fazla risk taşır. Bağırsak enfeksiyonun en önemli belirtisi ise ishaldir. İshalin de tek tedavisi var: Kaybedilen sıvıyı yerine koymak.

Neye dikkat etmeliyiz?

-Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler tehlikeli-

-Paketlenmiş yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmeli. 

-Elektrik kesintisi nedeniyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ısınması içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açacaktır. Buna özen gösterilmeli.

-Açıkta satılan dondurmalar, mutlaka denetimli ve güvenli kuruluşlardan satın alınmalı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr