Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tatil sezonunun açılması üzerine vatandaşlara paket tur uyarısında bulundu. Buna göre, paket tur sözleşmesinde ortaya çıkan her türlü eksiklik nedeniyle bedelin indirilmesi talep edilebilecek.

Habertürk gazetesinden Deniz Çiçek'in haberine göre, tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülük yerine getirilmezse, vatandaş para ödemeden turdan vazgeçebilecek. 5 yıldızlı otelin 3 yıldızlı çıkması ya da uçak yerine otobüsle ulaşım sağlanması önemli yükümlülüklerin yerine getirilmemesi anlamına geliyor.

14 GÜN İÇİNDE İADE

Vatandaş bu durumda manevi tazminat talep edebilecek.

Bakanlık, tatil sezonuyla birlikte vatandaşlara haklarını anlatmak için bir eğitim videosu hazırladı. Burada yer alan uyarılara göre, paket turlar, ulaştırma, konaklama ve diğer turizm hizmetlerinin dahil olduğu fiyatla satılacak. Paket tur sözleşmesinde mutlaka, tur içinde yer alan hizmetlerin neler olduğu yazılacak. Tüketiciye de konuya ilişkin broşür ve sözleşmenin bir örneğinin verilmesi zorunlu.

Tüketici, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi halinde sözleşmeden dönme hakkına sahip olacak. Bu durumda paket tur bedeli, kesinti olmadan 14 gün içinde iade edilecek.

PARA TALEP EDEMEYECEK

Vatandaş, sözleşmenin ifası sürecinde ortaya çıkan her türlü eksiklik nedeniyle bedelin indirilmesini talep etme hakkına sahip olacak.

Tur başladıktan sonra tatile ilişkin önemli bir yükümlülüğün yerine getirilmediği tespit edilirse, tüketici sözleşmeden dönebilecek. Bu durumda tur şirketinin ücret talep etme hakkı sona erecek. Turu düzenleyen firma, sözleşmenin gereği gibi yerine getirilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu olacak. Tüketici, boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebilecek. Tüketici, 30 gün önceden sözleşmeyi feshedebilecek. Tur bedelini de yasal yükümlülükler dışında iade alabilecek.

PLANSIZ GERİ DÖNÜŞ MASRAFI DA İSTENEBİLİR

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bir yıl boyunca hayali kurulan tatilde kötü sürprizlerle karşılaşılabileceğini, ancak vatandaşın haklarının farkında olmadığını söyledi. Ağaoğlu, tüketicilerin karşılaşabileceği sorunları örnekleriyle anlatarak, “5 yıldızlı otel yerine 3 yıldızlı otel çıkabilir ya da ‘uçak kaldıramıyorum’ deyip sizi otobüsle götürmek isteyebilir. Bu durumda itiraz edilip tatil bedeli alınmalı. Tatil başladıysa, plansız geri dönüş masrafları da istenebilir” dedi.

FOTOĞRAFLI TUTANAK

“Kendiniz başka bir 5 yıldızlı otele gittiyseniz, aradaki farkı da talep etme hakkınız var” diyen Ağaoğlu, tüketicinin klimasız araç, eksik şehir turu, kirli çarşaf, rehber eksikliği ya da kötü yemekler nedeniyle de haklarını arayabileceğine dikkat çekti. Ağaoğlu, “Tüm eksiklikleri fotoğraflayıp tutanak tutun. Düzeltilmezse, hakem heyetine gidebilirsiniz” dedi. Ağaoğlu, tura çıkmadan firmanın TURSAB üyesi olup olmadığına bakılması uyarısı da yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr