Çalışan insanların çoğu için işten uzakta geçirilecek bir zaman aralığı olan yaz tatili, ne yazık ki üst düzey yöneticiler ve profesyoneller için aynı konforu sağlayamıyor. Bunun sebebi ise sürekli çalan telefonlar ve bitmek bilmeyen e-mail trafiği yüzünden işten sadece fiziksel olarak uzaklaşabilmeleri.

Başka şeye odaklanın

Peki, telefon ve mail trafiği içerisinde işi bir kenara bırakarak tatil yapmak mümkün mü?

ABD’de bulunan Southern California Üniversitesi’nden Jennifer Deal, tatile çıktıkları insanlar tarafından ‘işe ara vermemeyi seçmekle’ suçlanan bu bireylerin durumunun nöropsikolojide bir karşılığı olduğunu söylüyor.

Literatürde Zeigarnik Efekt adıyla bilinen bu durumda, birey beyni yarım bırakılan bir şeyi tamamen unutamıyor ve halledilene kadar o konuyu beynin gündeminde tutuyor.

Daha basit bir şekilde örnekleyecek olursak, aklınıza takılan sözlerini tam olarak bilmediğiniz bir şarkıyı bütün gün mırıldanmanız Zeigarnik Efekt’in bir örneği. Deal’a göre, Zeigarnik Efekt’in etkilerini azaltmanın en etkili yolu ise beynin bir işi yarım bıraktığını unutacağı kadar başka bir konuyla derinden ilgilenmek ve elektronik cihazları kapatarak gözden uzak bir yere kaldırmak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr