Başta darbe girişimi olmak üzere İstanbul ve Ankara’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırıları, Doğu ve Güneydoğu’da peş peşe patlayan bombaların yarattığı güvenlik kaygıları nedeniyle Türkiye’nin önemli gelir kalemlerinde turizmde neredeyse çöküş yaşanıyor. Darbe girişimi öncesi açıklanan veriler bile bu çöküşü açıkça ortaya koyuyor.

2015’in ilk yarısında 12.6 milyar dolar olan turizm gelirleri bu yıl ilk yarıda 9 milyar dolara geriledi. Veri geçmişine bakıldığında ikinci çeyrekte gelirlerde yaşanan yüzde 35.6 düşüş, 1999’dan beri kaydedilen sert düşüş oldu.

Kötü performans

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41 azalışla 2.44 milyon kişiye gerileyerek, 1994’ten beri açıklanan veri tarihinin en büyük düşüşü kaydetti. Yılın ilk yarısında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 27.9 azalışla 10.74 milyon kişi oldu. Darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeler ise sektörün yılın kalan kısmında daha kötü bir performans göstereceğini ortaya koyuyor.

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde konuştuğumuz Setur’un Turizm’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Tomruk, “Yurt dışından ülkemize gelen turistler açısından çok kötü bir sezon geçiriyoruz. Sene başından bu yana ciddi düşüş var. Rus ve Avrupalı turist sayısında büyük düşüş var. Rusya ile yumuşamanın bir nebze toparlanma yaratmasını bekliyoruz. En iyi ihtimalle 1 milyon Rust turist gelecek. Ama geçen yıl Türkiye’ye 4.5 milyon Rust turist gelmişti. İlişkilerin iyiye gitmesi 2017 için umut ışığı olabilir. Avrupalı turistin ayağını çekmesi ise güvenlik kaynaklı” dedi.

Havalimanlarının Avrupalı turist için ana ulaşım noktası olduğunu anlatan Tomruk, havalimanlarında yaşanan saldırılar nedeniyle Avrupalı turistin kaybedildiğini ifade etti.

Gelecek yıl için de Türkiye’nin Avrupalı turisti kaybettiğini vurgulayan Murat Tomruk, “Avrupalı turist bir yıl önceden tatil planını yapıyor. Türkiye’de kısa aralıklarla patlamalar olunca birçok ülke Türkiye’yi tatil rotasında çıkarttı. Bazı ülkelerin rotasında gelecek yıl da Türkiye olmayacaktır. Bunlar iç turizm açısından kötü veriler. Bu sadece ilgili oteli zor durumda bırakan birşey değil. Bunun arkasında tedarikçi var. Çarşaflarını masa örtülerini temizleme firmaları var. Oraya yolcu taşıyan taksiciler var. Bu anlamda büyük kayıp var” diye konuştu.

Barış olmalı

Türkiye’den yurtdışına turist gitme tarafında ise geçen seneyle paralel rakamlar olduğunu büyüme olmadığını anlatan Tomruk, yurtiçinde bombalar patlarken yurttaşın Maldivler’e tatile gitmeyi düşünemediğini o nedenle daha kısa, ve yakın yerlere gitmeyi tercih ettiğini anlattı. Tomruk, “Bu moralsizlik ekonomiyi de etkiliyor. İnsanlar sabah bugün kötü haber almam umarım diye uyanıyor. Barış huzur ortamı sağlanırsa kurban bayramı güzel geçebilir. Biraz daha yabancı turist gelebilir. Yüzler biraz daha gülebilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr