Kumluca'ya bağlı tatil merkezi Adrasan Mahallesi Seylemit mevkiinde dün saat 11.00 sıralarında başlayan orman yangını, gün boyu havadan ve karadan yapılan müdahalere rağmen kontrol altına alınamadı. Rüzgarla giderek yayılan alevlere gece boyu müdahaleyi sürdüren kara ekiplerinin çalışmasının ardından, bugün sabah saat 07.00 sıralarında yangın kontrol altına alındı. Bu sabah ise 4 helikopter ve 2 uçağın da katıldığı soğutma çalışması başlatıldı. Yangının kontrol altına alınmasında rüzgarın etkisini yitirmesi, nem oranının yükselmesi ve kara ekipleri sayısının artırılmasının etkili olduğu belirtildi.

Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangınla ilgili 'ya bilgi verdi. Dün öğle saatlerinde başlayan yangına 10 dakika içerisinde müdahale ettiklerini ancak çok şiddetli rüzgar olduğunu belirten İsmail Üzmez, "Neredeyse 15 dakikada 1 kilometreyi aşan bir hızla, bir noktada arkadaşlarımız canını zor kurtardı, hatta yolda kaza da oldu. Sıkıntılı bir süreç yaşadık ama Allah'a şükür bir can kaybı olmadı. Adrasan'da başlayan yangın Olimpos dağına doğru tırmandı. Biz öncelikle karşı ateşle yangının istikametini değiştirdik ve şu anda yerleşim yerleri ve otellerde sıkıntı yaratacak herhangi bir şey yok" dedi.

YANGIN 1000 METREYE KADAR ÇIKTI

Yangının Musa Dağı'nın zirvesine, 1000 metreye kadar çıktığını dile getiren Üzmez, "Şu anda yangın tam 1000 metrede ve ekibimizle birlikte ben dahil az önce oradaydık. Uçaklarımız, helikopterlerimiz, arazözlerimizi de o sarp yamaçlara çıkararak neredeyse 1000 metreye çıkardık. Yangının etrafını çevirdik ve içeride soğutma işlemi devam ediyor. Etrafını çevirdik. İnşallah çok sert bir rüzgar olmazsa bu yangını da kapatmayı ümit ediyorum" diye konuştu.



KORUMAYA ALINIP AĞAÇLANDIRILACACAK

Bölge halkına da seslenen Genel Müdür Üzmez, şöyle konuştu:
"Burası malum rüzgarlı çok sıcak ve kurak. Bu sezonlarda lütfen bağ bahçe temizliği, ateşle uğraşmak ve bu tür tehlikeli hareketlerden kaçınsınlar. Zira 24'ünde Erentepe'de bir yangın çıktı ve 2 günümüzü burada harcadık. Arkasından hem Adrasan, hem Topbaş köyü civarında çıktı. Güçlerimizi ikiye bölüyoruz ve ormanlarımız yanmasın diye orman teşkilatı olarak Balıkesir'den Adana'ya kadar tüm uçak, helikopter, itfaiye, dozer, mühendis, işçimiz 500'ün üzerinde bir ekiple burada çalışıyoruz. Bu bakımdan vatandaşlarımızın bu konularda daha dikkatli olmalarını, akciğerlerimizin yanmaması için hassas davranmalarını rica ediyoruz. Ormanı yanan alanlar seneye hemen temizlenip koruma altına alınacak. Aynı şekilde yeşerteceğiz."

KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ UYGULANDI

Adrasan ve Topbaş'da seralar, Olimpos'ta oteller zarar görmesin diye karşı ateşler vererek hava- yer güçleriyle müdahale ederek yangınları bertaraf ettiklerini belirten Üzmez, şöyle konuştu:
"Tabi orman yanıyor netice itibariyle. En sevindirici yanı da herhangi bir cana zarar gelmedi ama seralar naylon olduğu için yanan var. Birkaç eski ev var yanan. Oteller bölgesinde herhangi bir zarar yok. Karbonmonoksit kaynaklı küçük zehirlenmeler oldu. Karşı ateş tekniği çok tehlikeli bir şey. Büyük ameliyat geçirmek gibi riski çok yüksek olan şey. Ama daha da risk varsa, mesela oteller canlar yanacak, mal zarar görecekse biz gelen ateşin önündeki yanıcı materyali yani ormanı biz yakıyoruz ve gelen ateş önünde yanan materyal bulamayınca orada çöküyor ve geri plandaki ev, otel bağ bahçeler yanmadan söndürülüyor. Bu bizim için bir riskti, bunu herkes yapamaz. İlla uzman, sertifikalı olmanız gerekiyor. Bu bakımdan dünyada çok yapılan bir şey değil. Teknik olarak bilinen ama yapılması zor iştir. Biz dün onu yaptık ve yapmamızla da yangının istikameti değişti. Değilse o güzelim oteller, daha kötü olabilirdi. Yangını biz oradan çevirdik şuan taşlık kayalık sarp arazide sıkışmış durumda ve orada inşallah kapatmaya çalışacağız."

OLİMPOS'A GİRİŞ YASAĞI SÜRÜYOR

Yangının kontrol altında olduğunu ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirten Kumluca Kaymakamı Polat Kara ise ilk tahminlere göre 150 nektar ormanlık alanın zarar gördüğünü kaydetti. Soğutma çalışmalarının 3 uçak, 8 helikopter, 400 orman işçisi, 50 arazöz, iş makineleri ve Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye araçlarıyla devam ettiğini belirten Polat Kara, havanın kararmasıyla birlikte müdahalede bulunamayan uçak ve helikopterlerin havanın aydınlanmasıyla sabah saat 05.30'dan itibaren yeniden söndürme çalışmalarına katıldığını açıkladı. Adrasan'da zarar gören ev, sera gibi alanların tespiti için de çalışma başladığı ve akşam saatlerinde netleşeceğini dile getiren Kaymakam Kara, Olimpos'ta turistlerin giriş yasağının da tedbir amaçlı sürdüğünü söyledi.
Kara, "Kademeli olarak Olimpos tarafındaki işletme hazırlıklar için açıldı. Meraklı kalabalığı uzak tutmak niyetindeyiz. Soğutma çalışmaları bittikten sonra vatandaşlara izin verilecek. Turistik anlamda giriş yasağı tedbir amaçlı sürüyor, müdahale araçlarının rahat giriş- çıkış yapabilmesi için" diye konuştu.

Kaymakam Kara, yangının çıkış nedeniyle ilgili çeşitli yorumlar yapılabildiğinden bahsederek, "Bilirkişilerden oluşan uzman bir ekip hemen çalışmaya başladı ve yangının çıkış sebebi tespit edilince kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr