İzmir'in en önemli tarım merkezlerinden Menderes İlçesi, Çileme Mahallesi'nde tarım arazilerinin ortasındaki Şipeler Tepesi'nde kapalı olan taş ocağı 1.5 ay önce tekrar faaliyete başladı. Taş ocağını 4 yıl önce ilk kurulduğu zaman mahkeme kararıyla kapattıran yöre sakinleri, şirketin yeni izinle faaliyetini sürdürme kararını protesto etti. Mahallelerinde toplanan köylüler traktörleriyle, taş ocağının bulunduğu Şipeler Tepesi'ne gitti. Burada 'Taş ocağı istemiyoruz' yazılı pankartı açarak, tepkilerini ifade etti. Yöre sakinleri, şirketin aldığı açma ruhsatının da, hatalı olduğunu, hukuki yollara tekrar başvurup, yeniden kapattırmak için mücadele edeceklerini açıkladı.

BÖLGEYİ BİTİRECEK BİR PROJE

Köylüler adına açıklama yapan Çileme Muhtarı Ömer Çantalıoğlu, bölgenin en önemli tarım arazilerine sahip olduklarını, taş ocağının bulunduğu küçük tepenin de ovalarındaki tek yükseklik olduğunu anlattı. Ömer Çantalıoğlu, şöyle dedi:

"Bölgemiz seracılığın yanı sıra mısır, meyve, sebze yetiştiriciliğinde de önemli bir yerde. Ancak bu taş ocağını biz ilk kurulduğu zaman kapattırdık. Şimdi şirket yeniden izin alıp açacaklarını söyleyerek buraya geldiler. Biz bu ocağı istemiyoruz. Çünkü mıcır elde edilmesi sırasında çok büyük oranda toz çıkıyor. Bölge tamamen tozla kaplanıyor. Bu tozlar ovaya yayıldığı zaman bizlerini sağlığı için zararlı çünkü kanserojen etkisi var. Ürünlerimiz için zararlı onlarını büyümesini gelişmesini engelleyecek. Bu yer üstündeki zararı, bir de yer altı su kaynakları var. Dinamit patlatmalarıyla da, yeraltı su kaynaklarına büyük zarar verecek. Bu nedenle tüm yetkililere sesleniyoruz. Bu ocak biran önce kapatılmalı."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr