Musevi Cemaati'nin Edirne’deki tek temsilcisi işadamı Rifat Mitrani’nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği sinagogda bu kez ailenin 30 yaşındaki kızları Güneş Mitrani ile İstanbul Musevi cemaatinden, Anita ve Selim Esentürk’ün 34 yaşındaki oğulları Harun Esentürk dünya evine girdi.

Edirne’de 1492 yılında, Osmanlı'ya sığınan Museviler için yapılan ve 1983 yılına kadar hizmet veren tarihi sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak ibadete açıldı. Avrupa’nın en büyük, Dünyanın 3’üncü büyük sinagogunda 41 yıl ara ardından yeniden düğün heyecanı yaşandı. Düğün için Edirne Emniyet Müdürlüğü sinagogun olduğu Dilaverbey Mahallesi’nde geniş güvenlik önlemleri aldı. Sinagoga çıkan sokaklar trafiğe kapatılırken, düğün için İstanbul’dan gelen konuklar polis aramasının ardından içeri alındı. Ayrıca davetliler sinagog binası girişine yaklaşık 1 ay önce kurulan X-Ray tarama cihazından geçirildi. Tarihi sinagog düğün için çiçeklerle donatıldı. Davetliler, salonda kadın ve erkekler için ayrılan farklı yerlerden düğünü izledi.

Düğün, Güneş Mitrani ve Harun Esentürk çiftti ve ailelerinin salona girişleriyle başladı. Törene, Edirne Vali Vekili Mehmet Tekinarslan, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzade, çiftin aileleri, yakınları ve yaklaşık 3 bin davetli katıldı. Düğün törenini Musevi cemaatinden duahanlar Nesim ve Viktor Beruhiyel yönetti.

DUAHANDAN ATATÜRK SÖZÜ
Musevi geleneklerine göre yapılan düğünde çiftin dini nikahları kıyılırken, duahan Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için dua okundu. Duahan, "Kim ne derse desin, kim ne düşünürse düşünsün. Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Dini nikah ve duaların ardından Edirne Belediye Başkanı tarafından resmi nikah kıyıldı. Güneş Mitrani ve Harun Esentürk’ün şahitliklerini Melisa Toker ve Hisya Behar’ın yanı sıra Edirne Vali Vekili Mehmet Tekinarslan ile Edirne vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren yaptı. Güneş ve Harun çiftine bir ömür boyu mutluluklar dileyen Başkan Recep Gürkan, tarih yazıldığını kaydederek, "41 yıl aradan sonra ilk nikahta olmanın mutluluğu ve onurunu birlikte yaşıyoruz. Keşke Edirne’den gitmeseydiniz diyeceğim ama bunu düzeltmek mümkün değil. Ama lütfen Edirne’ye daha çok, daha çok gelin. Sizleri bekliyoruz” dedi.

DAMADIN AYAĞINA BASTI
Ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Güneş ve Harun çiftinin resmi nikahlarını kıydı. Gelin Güneş Mitrani imzayı attıktan sonra damat Harun Esentürk’ün ayağına bastı. Atılan imzaların ardından Edirne Vali vekili Mehmet Tekinarslan, evlilik cüzdanını Güneş Mitrani’ye verdi. Vali vekili Tekinarslan, İstanbul’daki fetih kutlamalarını hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bugün İstanbul’da da şölenimiz var. İstanbul’un fethinin 653’ncü yıldönümü. O zaman Fatih Sultan han İstanbul’u fed ettiğinde ‘Canlarınız, mallarınız bize emanet. İnançlarınızı yaşamakta serbestsiniz’ dedi. Biz büyük sultanın, barışın, kardeşliğin, insan sevgisinin, bir arada özgür ve serbestçe yaşama felsefesindeki Fatih Sultan Mehmet Hanı rahmet ve saygıyla anıyoruz. İyi ki bize o günleri yaşatmışlar. İyi ki bir arada yaşıyoruz."

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr