Manisa’da Hüsrevağa Külliyesi içinde yer alan, bahçesinde 600 yıllık mezarların ve Paşa Kızı Türbesi’nin bulunduğu tarihi mezarlık defineciler tarafından birçok kez tahrip edildi. Define avcıları tarafından mezarlar üç kez talan edilince Hüsrevağa Camisi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamil Tatlıcılar’ın girişimi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından önlem alındı.



Hüsrevağa Camisi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamil Tatlıcılar, 16 yıldır dernek başkanlığı yaptığını belirterek, 2015’te üç kez definecilerin mezarlara zarar verdiğini söyledi. Müslüman mezarlığında define olmasının mümkün olmadığını anlatan Tatlıcılar, bu olaylardan sonra tarihi mezarlıkta önlemleri artırdıklarını ve alarm kurdurduklarını açıkladı. Tatlıcılar, "Burada Osmanlı zamanında yaşamış yaklaşık 200 kişinin mezarı var. Bu bir tarih mirastır. Definecilerden bıkınca buraya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihale ile kamera taktırdık. Mezarlığı gören alanda 9 kamera var ve 9 alarm yer alıyor. Alarmlar direk polis merkezine bağlı, burada kuş uçsa orada alarm veriyor ve direk bizi arıyorlar" diye konuştu.

Tarihi mezarlıkta kimlerin yattığının araştırılması için çalışma yapıldığını da kaydeden Tatlıcılar, 22 gün boyunca uzman bir ekip tarafından mezar taşlarının okunduğunu belirterek, "Bu tarihi mirası kitap haline getirecekler. O dönemde şehrin ileri gelenlerinin mezarlarının burada yer aldığını düşünüyorlar. Burada bir düzenleme yapılacak" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr