ÇHD avukatlar davasının 30 Mart günkü duruşmasına ilişkin açıklama yapmak isterken, adliye önünde polis şiddetine maruz kalan avukatlara ‘izinsiz gösteri’ iddiasıyla soruşturma açıldığını dün duyurmuştuk. Soruşturma dosyasındaki polis tutanağı, olayın sorumlularına dair önemli bilgiler veriyor. Tutanakta, dava öncesi sosyal medyada çağrı yapıldığı belirtilerek, bu nedenle, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği ekiplerinin, adliyenin C kapısında, sabah saat 08.00 ’den itibaren emniyet tedbiri alarak beklemeye başladıkları ifade edildi. Avukatların saat 11:50 sıralarında merdivenlerde toplanmaya başlamaları üzerine Savcı Vekili Bölükbaşı’nın telefonla arandığı kaydedilen tutanakta, “Konu telefonla Bölükbaşı’na iletildiğinde, avukat grubunun basın açıklaması yapmak amacıyla, merdivenlerde birikmelerine, toplanmalarına izin verilmemesi ve toplandıkları alandan uzaklaştarılması talimatını vermiştir” denildi.

‘Lütfen dağılın demişler’

Avukatların, pankart açtıkları ve uyarıları dikkate almayıp, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz, devrimci avukatlar yargılanamaz’ şeklinde slogan attıkları belirtildi. Tutanakta, şu ifadelere yer verildi: “Lütfen eyleminize son verin. Meydanda açıklama yapabilirsiniz. Aksi takdirde zor kullanılarak dağıtılmak zorunda kalacaksınız’ şeklinde defalarca ikaz ettik. Kalkanlarla ittirmek suretiyle kademeli kuvvet kullandık. Grup içerisinden avukat cübbeli bir bayanın rahatsızlandığını bildirmesi üzerine, ambulans çağırıldı. Rahatsızlanan bayan sedyeyle götürülürken, bize karşı gülerek ve eliyle zafer işareti yaparak ‘yarın yine buradayız, alçaklar, hiç yılmayacağız’ demiştir.” Grup içinden polislere mukavemette bulunulması sonucu, vücudunun değişik yerlerinden yaralanan çevik kuvvet personelinin de hastaneye sevk edildiği belirtilerek, “Bahse konu pankart ele geçirilememiştir” denildi.

‘Soruşturmayı yürütemez...’

Olayın talimatını veren Başsavcı Vekili Bölükbaşı, aynı zamanda olayla ilgili soruşturmayı da başlatan isim. Avukat Balcı’ya ifadeye gelmesi için gönderilen çağrı kağıdında Bölükbaşı’nın imzası var. Bölükbaşı, İstanbul Baro Başkanlığı’nın internet sitesinde ‘Avukata karşı kullanılan şiddet, terör boyutuna ulaşmıştır’ başlıklı duyuruyu da delil olarak soruşturma dosyasına koymuş. ÇHD’nin şikayeti üzerine ise bir süre sonra, soruşturma, başka bir savcıya verilmiş. Balcı’nın avukatı İbrahim Ergün de Bölükbaşı’yı HSYK’ye şikayet edeceklerini söyledi.

ÇHD avukatlar davasının 30 Mart günkü duruşmasına ilişkin açıklama yapmak isterken, adliye önünde polis şiddetine maruz kalan avukatlara ‘izinsiz gösteri’ iddiasıyla soruşturma açıldığını dün duyurmuştuk. Soruşturma dosyasındaki polis tutanağı, olayın sorumlularına dair önemli bilgiler veriyor.  Tutanakta, dava öncesi sosyal medyada çağrı yapıldığı belirtilerek, bu nedenle, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği ekiplerinin, adliyenin C kapısında, sabah saat 08.00 ’den itibaren emniyet tedbiri alarak beklemeye başladıkları ifade edildi. Avukatların saat 11:50 sıralarında merdivenlerde toplanmaya başlamaları üzerine Savcı Vekili Bölükbaşı’nın telefonla arandığı kaydedilen tutanakta, “Konu telefonla Bölükbaşı’na iletildiğinde, avukat grubunun basın açıklaması yapmak amacıyla, merdivenlerde birikmelerine, toplanmalarına izin verilmemesi ve toplandıkları alandan uzaklaştarılması talimatını vermiştir” denildi. 
‘Lütfen dağılın demişler’
Avukatların, pankart açtıkları ve uyarıları dikkate almayıp, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz, devrimci avukatlar yargılanamaz’ şeklinde slogan attıkları belirtildi. Tutanakta, şu ifadelere yer verildi: “Lütfen eyleminize son verin. Meydanda açıklama yapabilirsiniz. Aksi takdirde zor kullanılarak dağıtılmak zorunda kalacaksınız’ şeklinde defalarca ikaz ettik. Kalkanlarla ittirmek suretiyle kademeli kuvvet kullandık. Grup içerisinden avukat cübbeli bir bayanın rahatsızlandığını bildirmesi üzerine, ambulans çağırıldı.  Rahatsızlanan bayan sedyeyle götürülürken, bize karşı gülerek ve eliyle zafer işareti yaparak ‘yarın yine buradayız, alçaklar, hiç yılmayacağız’ demiştir.”  Grup içinden polislere mukavemette bulunulması sonucu, vücudunun değişik yerlerinden yaralanan çevik kuvvet personelinin de hastaneye sevk edildiği belirtilerek, “Bahse konu pankart ele geçirilememiştir” denildi.
‘Soruşturmayı yürütemez...’
Olayın talimatını veren Başsavcı Vekili Bölükbaşı, aynı zamanda olayla ilgili soruşturmayı da başlatan isim. Avukat Balcı’ya ifadeye gelmesi için gönderilen çağrı kağıdında Bölükbaşı’nın imzası var. Bölükbaşı, İstanbul Baro Başkanlığı’nın internet sitesinde ‘Avukata karşı kullanılan şiddet, terör boyutuna ulaşmıştır’ başlıklı duyuruyu da delil olarak soruşturma dosyasına koymuş.  ÇHD’nin şikayeti üzerine ise bir süre sonra, soruşturma, başka bir savcıya verilmiş.  Balcı’nın avukatı İbrahim Ergün de Bölükbaşı’yı HSYK’ye şikayet edeceklerini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr