Tavan fiyat uygulamasıyla çıkmaza giren zorunlu trafik sigortası, şubatta taksimetrelere zam olarak yansıyabilir. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne zam için başvurduklarını söyleyerek, “İBB’nin hakkımızı yemeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Uğur, trafik sigortası yaptırmak zorunda olan 16 milyon kişi olduğunu, taksicilerin en mağdur kesimi oluşturduğunu belirterek, bu akşam yapacakları gösteriye canı yanan herkesi beklediklerini duyurdu.

İyi şoföre ceza

Uğur, “Zorunlu trafik sigortasına yapılan yüzde 400’e varan zamlar geri alınmadığı sürece eylemlerin Türkiye’nin her tarafına yayılacağını biliyoruz. Bu, dünyanın neresinde hangi işletmecilik anlayışıyla geçerlidir” dedi.

Tavan fiyat uygulaması getirilmesiyle kaza yapan kötü şoförlerin cezasını iyi şoförlerin çektiğinden yakınan Uğur, hasarsız araçların priminin yüksek gruplardan sayıldığını, bunun adaletsizlik olduğunu vurguladı.

Son olarak 1 Haziran 2015’te getirilen ek yükle poliçe fiyatları iki yıl içinde 10 kata kadar artarken, poliçe fiyatları kasko rakamlarını bile geride bıraktı. Örneğin piyasa değeri 5-6 bin lira olan araçlara bile bin lira prim ödemesi çıkarılırken, geçen yıl bin liralık poliçe yaptıran bir taksici artık 4 bin 500 lira ödemek zorunda.

İstanbul’da faaliyet gösteren 572 sarı dolmuştan yaklaşık 150’si primler yüksek geldiği için sigorta yaptıramadı. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı takdirde araç bağlanıyor ve 700 TL ceza ödeniyor.

Fahiş prim davalık oldu

Yüksek zorunlu trafik sigortası zammı mahkemeye taşındı. Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvuran Önder Gökçekaya, geçen yıl ödediği 304 TL sigorta bedelinin 2016’da 704.79 TL’ye çıktığını, bu artışın “haksız ve hukuka aykırı” olduğunu belirterek, zammın iptalini istedi. Önder Gökçekaya adına dilekçe veren avukatları Mehmet Ali Canlı ve Neziha Çorumlu, 2015’te müvekkilinden alınan bedel ile bu yıl ödenen bedel arasındaki farkın iade edilmesini talep ettiler. Mahkemenin Gökçekaya lehine karar vermesi halinde, milyonlarca araç sahibi için mahkeme yolu açılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr