Fikir Kulüpleri Federasyonu üyeleri, Cumhuriyet’in 93. Kuruluş yıldönümü nedeni ile bugün öğleden sonra Beyoğlu Tünel’de buluştu. Burada çeşitli sloganlar atan ve türküler söyleyen grup, Gezi olayları sırasında hayatlarını kaybedenlerin isimlerini sırayla andı. 

Daha sonra “Yeni bir Cumhuriyet” pankartı eşliğinde yürüyüşe geçen grup, “Yaşasın bağımsız aydınlık Türkiye”,  "Kahrolsun Şeriat”, “Osmanlı yıkıldı Cumhuriyet kuruldu”, “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Ne dikta ne darbe laik Türkiye” sloganları eşliğinde Galatasaray Meydanı’nda yürüyüşüne son verdi.

'BİLSİNLERKİ GENÇLİK HİÇ ALDANMADI'

Burada grupta yer alan bazı öğrenciler birer konuşma yaptılar. Lise öğrencisi Baykan Aşçı, bugün yaşanan 29 Ekim’in normal bir 29 Ekim olmadığını söyleyerek, “Gericiliğin, Cumhuriyetin ve aydınlanmacılığın üzerine hiç olmadığı kadar şiddetle saldırdığı bir gündür” dedi. Okullarda bilimsel ve laik eğitime karşı gerici eğitimin körüklendiğini savunan Aşçı, “Ama bilsinler ki gençlik hiç aldanmadı. Bizler geçmişte olduğu gibi bugün de gericiliğe karşı duracağız” dedi.

Marmara Üniversitesi öğrencisi Fatoş Gür Bostan da şunları söyledi:

“93 yıl önce bugün, kadınlar için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Cumhuriyet devrimi ile birlikte kadınlar ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkmış ve ilk kez eşitlik kavramı ile tanışmışlardır. Medeni Kanun ile birlikte kadınlar şeriatın getirdiği kurallardan sıyrılmış ve hukuk kuralları ile çağdaş bir toplumda daha özgür bir şekilde kendilerini ve mücadelelerini var edebilmişlerdir. Günümüzde ise Cumhuriyete, Cumhuriyet’in kazanımlarına ve laikliğe düşman olan şeriat sevdalıları, ne giyip ne giymeyeceğimize, kaç çocuk yapacağımıza ve nasıl kahkaha atamamız gerektiğine kadar karışabileceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar. Gerici zihniyete karşı 'ille de laiklik' diye haykırmak için bugün buradayız. 93 yıl önce Cumhuriyet kadınların ellerinde nasıl yükseldiyse, yeni Cumhuriyet’in ateşini de biz kadınlar yakacağız.” 

FKF'den 29 Ekim açıklaması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr