K. Ş. (11), T. A.(7), G. A. (10), R. A. (7), M. A. (6), Ö. A. (4), Ş.T’nin (9) Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi tarafından SHÇEK’e teslim edildiği belirtildi. D’ya konuşan İHD üyesi çocuk hakları savunucusu Avukat Gamze Yalçın, çocukların ancak mahkeme kararıyla ailelerinden alınabileceğini belirterek,“ Yapılan işlemlerin resmi merciler onayı olmadan yapıldığını görüyoruz. Bu ayrı bir hukuksal sorun. Çocukların mağduriyeti bu anlamda çok büyük. Devlet anne babası olan çocukları yurda göndererek farklı bir hak ihlaline neden oluyor” dedi.

Yiğitalp Meclis’e taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek durumu TBMM gündemine taşıdı. Yiğitalp, Bakan Ramazanoğlu’na şu soruları yöneltti:

“Sur’dan sokağa çıkma yasakları süresince kaç çocuk tahliye edilmiştir? Bu çocukların yaş ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır? Tahliye edilen çocuklardan kaçı gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmış, SHÇEK’e verilmiştir? 7 Mart 2016 Pazartesi günü tahliye edilen 19 çocuktan 8’inin savcılık kararı ile SHÇEK’e verildiği iddiası doğru mudur? Doğruysa verilen çocukların isimleri nedir? Bu çocukların SHÇEK’e verilmesine kim hangi yasal yetkiye dayanarak karar vermiştir? Bu kararda hâkim onayı var mıdır? Yazılı bir karar var mıdır varsa tebliğ edilmiş midir? Çocukların anne veya babaları olmasına rağmen SHÇEK’e teslim edilmelerinin yasal dayanağı nedir?”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr