Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için ölüm yıl dönümünde Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi. Programa, Elçi’nin ailesinin yanı sıra HDP ve CHP’li milletvekilleri, Barosu Başkanı Ahmet Özmen, avukatlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Elçi’nin eşi Türkan Elçi, “Tahir’in katledilmesi bir milattı, ondan sonra huzurlu bir gün geçiremedik. O gitti ve ardından bir kent yıkıldı.Tahir genç ölümlerin yetim çocukların gözyaşlarına, faili meçhullerin aydınlatılmamasını yüreğinin ta derininde hisseden biriydi. Sürekli ‘Gittikçe Halep kentinin yaşadıklarını yaşayacağız’ diyordu.

Ne yazık ki içinde olduğumuz felaketi duyurmada tek başına kaldı” dedi.   Tahir  Elçi’nin adalet arayışının birilerini rahatsız ettiğini vurgulayan Türkan Elçi, “Bu sebepten kurmaca senaryolarla katledildi. Bu sebeple yaratılan kaotik bir ortamda faili belli olmayacak bir cinayet işlendi. Tahir’in katledilmesi ile topluma umutsuzluk iksiri içirilmek istendi. O gittikten sonra önce gözlerimize sonra dilimize kepenkler indi” dedi. 

Türkülerle anıldı

Anma töreninde Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, CHP Miletvekili Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Doğu Güneydoğu Sanayici Ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ve MAZLUM-DER Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Reha Ruhavioğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından dengbêj Mahmut, Elçi katledildikten sonra ona yazdığı stranı (Kürtçe şarkı) seslendirdi. Duygusal anların yaşandığı anmada, Elçi’yi anlatan belgesel de yayınlandı. Müzisyenler Elçi’nin sevdiği türküleri seslendirdi. Sümerpark Sergi Salonunda Elçi’nin fotoğraf ve yer aldığı gazete haberlerinden oluşan fotoğraf sergisi açıldı. Sergi 4 Aralık’a kadar açık kalacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr