Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven, yaptıkları araştırmada, öğretmenlerin yüzde 52’sinin öğrenci istismarına veya şüpheli durumlara şahit olduğunun ortaya çıktığını açıkladı.

Güven, yaptıkları araştırmanın sonuçları hakkında şunları söyledi:

“Yaptığımız araştırmaya göre; öğretmenlere okullarda siyasi baskı yapıldığı, velilerin öğretmenlere şiddet eğilimli davranışlar uyguladığı, öğrencileri istismardan koruması beklenen öğretmenlerin de istismara maruz kaldığı, öğretmenlerin yüzde 52’sinin öğrenci istismarına veya şüpheli durumlara şahit olduğu, eğitim kurumlarındaki cinsel istismar olaylarının gizlendiği, yaşanan son olaylar nedeniyle öğrencileri ile aralarına mesafe koymak zorunda kaldıkları, fikirlerini özgürce açıklayamadıkları, sendikal ve siyasal tercihleri için baskı gördükleri, eğitimin niteliğinden ve geleceğinden ümitli olmadıkları, yüzde 80’inin ise maddi sıkıntılar nedeniyle baskı altında olduğu ortaya çıkmıştır.

Sistematik suç

İstismar; yalnızca fiziksel ve cinsel değildir. İnsan bedeni gibi, ruhunu örseleyen, telafisi güç onulmaz hasar yaratan her türlü eylem istismardır. Bu alan araştırmamızda, nesillerimizi sağlıklı, mutlu ve başarılı bireyler olarak yetiştirme görevi üstlenen öğretmenlerimizin de istismar edildiğini tespit etmiş olmakla sarsıldık. Öğretmeni acilen her türlü siyasal, idari ve hatta bir sendikanın yandaşlık baskısıyla kurduğu istismardan kurtarmak, özgürleştirmek gerekmektedir.”

Güven, okullarda sistematik olarak suç işlendiğine dikkat çekerek, “Suçun mağduru yalnızca öğrenciler de değildir, hepimiziz. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir suçu görmezden gelmenin, o suça ortak olmak anlamına geldiğini hatırlatarak göreve çağırıyoruz’’ dedi.

Yüzde 33’ü tacize uğramış

* Öğretmenlerin %44’üne okullarda siyasi baskı yapılıyor.

* Öğretmenlerin en az %50’si kısmen de olsa velilerden baskı görüyor.

* Öğretmenlerin %37’si velilerin şiddet eğilimli davranışlarına maruz kalmış.

* Araştırmaya katılan öğretmenlerin %33’ü cinsel istismara maruz kalmış.

* Öğretmenlerin %57’si öğrencilere yönelik istismar vakalarının herhangi bir nedenle gizlendiğini belirtmiş.

* Öğretmenlerin %52’si öğrencilerin cinsel istismara maruz kaldığını belirtmiş.

* Öğretmenler ülke genelinde yaşanan istismar olaylarından etkilenmiş ve öğrencileri ile arasına mesafe koymuş. (%77) 4Öğretmenlerin %70’inden fazlası fikirlerini özgürce açıklayamıyor.

* Öğretmenlerin %72’si sendika seçimi hususunda baskıya maruz kaldığını belirtmiş.

* Öğretmenlerin %90’ı okullardaki cinsel istismar olaylarının gerçekçi olduğunu belirtmiş.

* Öğretmenlerin %93’ü eğitimin geleceğinden ümitli değil.

* Öğretmenlerin %80’i ekonomik sıkıntıları ve geleceğe dair endişeleri olduğunu belirtmiş.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr