Mersin Tabip Odası’nın 4. kez düzenlediği Kadın Hekimliği ve Kadın Sağlığı Kongresi'nin bu yılki teması “Kadın ve Savaş” olarak belirlendi. 3 gün sürecek kongrenin açılışına, Mersin Tabip Odası Başkanı Doktor Ful Uğurhan’ın şortlu protestosu damgasını vurdu.Uğurhan ve birçok katılımcı, şort giydiği için İstanbul’da bir otobüste kapasına tekme atılan 23 yaşındaki hemşire Ayşegül Terzi’ye destek için kongreye şortla katıldı.  Uğurhan, “Bize şort giydiğimiz için saldırıda bulunanlara inat kongremizin açılışını şortla yaptık. Emeğimize, bedenimize, irademize müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Üniversite imzacı akademisyenleri var diye kongreye salon vermedi

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan 3 akademisyenin de kongrede yer alması nedeniyle Mersin Üniversitesi’nin kendilerine salon vermediğini açıklayan Uğurhan, “Başlangıçta üniversitenin salonlarında yapmayı planladığımız kongremizin akıbeti, barış için akademisyenler bildirisine imza atan arkadaşlarımızın aramızdan ayrılması koşuluna bağlanınca kongremizi bir sivil toplum örgütünün salonuna taşımak zorunda kaldık. Bu seferde darbe girişimi nedeniyle  hiçbir sivil toplum örgütü toplantısının yapılmaması kararı alındığı tarafımıza iletildi. Böylece gerçekleşmemiş bir darbenin bir darbesine de maruz kaldık. Yer arayışımız şehir merkezindeki bu otelin ev sahipliği ile son buldu” diye konuştu.   

Savaş, göç, mültecilik

Kadın ve savaş temalı 4. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi’nde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra ulusla arası kuruluşlardan aktivistler savaş, göç, mültecilik ve sağlık konularında sunum yapacak. Kongrede Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan kadınlar da konuşmacı olarak yer aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr