Cep telefonlarında yazı yazmanın zorluğunu azaltabilmek için klavye yazılımları  kişiye özel tahminler yapmaya başladı. Pek çok farklı yazılım kendisine has algoritması ile yazı verilerini toplayarak kişinin ne yazmak istediğini tahmin ediyor. Bazıları bunları sadece klavyede yazılanlara göre yaparken bazıları da yazılanlara ek olarak Facebook, Twitter, Gmail gibi servislere bağlanarak oradaki kişisel verileri topluyor ve bu sayede tahminler yapıyor. Facebook, Gamil gibi servislere bağlanarak bilgi alan ve oldukça kişileştirilmiş tahminler sunan yazılımlardan biri de Swiftkey. Klavyeler konusunda öncü olan firma, Android platformunda en çok kullanılan klavyeler arasında yer alıyor.


Başlangıçta ücretli olan Swiftkey 2015 yılında ücretli sürümünü kaldırarak ücretsiz sürüme geçiş yaptı. Yapılan bu geçiş ile birlikteyse tema mağazası genişletildi ve ücretli temalar eklendi. Ücretli sürümü alan kullanıcılara da istedikleri bir tema paketi hediye edildi. Ücretsiz olmasıyla birlikte popülaritesi artan yazılım çok daha faksla kişi tarafından tercih edilen klavye yazılımı oldu. Swiftkey aynı zamanda kişileştirme konusundaki liderliği sayesinde kullanıcısının ev adresini, telefon numarasını, sık sık mail gönderdiği kişilerin hepsini öğrenebiliyor ve bunları doğru yerlerde kullanıcıya sunabiliyor.
Onlarca kişisel verinin güvenli bir şekilde saklanması ise Swiftkey’in en önemli sorumluluklarından. Şimdiye kadar bu konuda  herhangi bir sorun yaşanmazken bu hafta içerisinde çeşitli şikayetler gelmeye başladı. Bulut altyapısına bağlanmama, bağlanmasına rağmen kişileştirme verilerini senkronize edememe gibi sorunlar rapor ediliyor. Kullanıcılar klavyede doğru şekilde üye girişi yapabiliyor, mağazaya bağlanabiliyor. Ancak kişileştirme verileri bir türlü senkronize edilemiyor. Klavye herhangi bir hata vermezken kişileştirme bölümüne girildiğinde son senkronizasyon zamanı kısmında ‘Senkronizasyon Yapılmadı’ yazısı göze çarpıyor.
Gelen iddialara göre Swiftkey kişileştirme verilerinin bulunduğu veri tabanında verileri birbirine karıştırdı. İlk bakışta büyük bir sorun gibi görünmese de verilerin çalınma ihtimali halen kullanıcıların kafasında yer alıyor. Swiftkey’den sorun ile ilgili şu an için resmi bir açıklama gelmedi. Swiftkey’in kısa süre içerisinde sorunu düzeltmesi ve bir açıklama yapması bekleniyor.
Kickass Torrents’i Kim Dotcom’un Avukatı Savunacak

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr