Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde geçen yıl 33 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD'li canlı bombanın intihar saldırısıyla ilgili 1'i tutuklu, 2'si firari sanığın yargılanmasının başlayacağı Hilvan İlçesi'ndeki duruşma nedeniyle, yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği canlı bombalı saldırısıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması Şanlıurfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Sabah başlaması beklenen duruşma, önceki gün görülen başka bir duruşmanın uzaması nedeniyle öğleden sonraya alındı. Hilvan yolu üzerinde bulunan Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün yanındaki salonda gerçekleştirilen duruşma öncesi saldırıda yaralananlar ve müşteki yakınları yoğun güvenlik önlemlerinden geçirildikten sonra içeri alındı.

SİNEM KILIÇ: POLİS OLAY SONRASI YARDIM ETMEK İSTEYENLERE SALDIRDI

Duruşmada müşteki beyanlarına geçildi. İlk sözü patlamada annesi ve abisini kaybeden Sinem Kılıç aldı.

Kılıç, "Biz insanız, dünyanın neresinde olursanız olun yaralı biri oldu mu yardım ederiz. Olay yerindeydim polis olay sonrası yardım etmek isteyenlere saldırdı, ambulans geçişini engelledi. Cumhurbaşkanı, Başbakan, AKP'li vekiller ve olaydan sorumlu olan tüm kamu görevlilerinden şikayetçiyim" dedi.

Elinde oyuncağıyla ifade veren Kılıç, "O gün Suruç'a oyuncaklarımızla gitmiştik, bugün yine buraya oyuncağımla geldim" ifadelerini kullandı.

"BİZİ BURAYA GELENE KADAR DİDİK DİDİK ARAYANLAR BOMBACIYI NASIL YAKALAYAMADI?"

Suruç katliamında oğlu Çağdaş Aydın'ı kaybeden ve kendisi de yaralanan müşteki Fethi Aydın'ın, "Katliamda yaralandım,polisin attığı gazdan tekrar bayıldım.Birçok kişi yaralıyken bu nedenle yaşamını yitirdi" dedi.

Aydın şöyle devam etti:

Bizi buraya gelene kadar didik didik arayanlar bombacıyı nasıl yakalayamadı. Terörist kimdir?Terörist; bombaya göz yumanlardır. Sorumluları kimse ortaya çıksın.

Mahkemeyede ifade veren müştekiler şunları söyledi:

Sultan Yıldız

Yaralılarımız üzerine gaz atan, katliamı bildiği halde önlemeyen tüm kamu görevlilerinden şikayetçiyiz. İddianame katledilenleri terörist adletmişti.Burda ise duruşmaya gelen biz ailelere terörist muamelesi yapıldı.

Özge Sadet (Hatice Ezgi Sadet'in ablası)

Benim kardeşim Suruç'a çocuklara mutluluk götürmek için yola çıktı. Kardeşim katliamda yaralandı ve polisin attığı gaz nedeniyle ambülansın hastaneye geç ulaşması nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yağmur Şeker (İsmet Şeker'in kızı)

Burda sanık görmek istiyoruz. 21 ayda ne buldunuz, bunu bilmek istiyoruz!!

Siz hiç baba kalk üstüne toprak atıyorlar dediniz mi? Babanızın yanmış bedenini ellediniz mi?

Koray Türkay (Suruç yaralılarından)

Suruç katliamının kararı 8 Haziran günü 400 milletvekiline ulaşamayanlar tarafından verildi. Burada sanık sandalyesinde oturması gereken Recep Tayyip Erdoğan'dır. Davutoğlu canlı bombayı teslim ettik sözü dahi devlet yetkililerinin sorumluluğunu ortaya koymaya yetiyor.

20 Temmuz 2015'te Türkiye’nin çeşitli illerinden Suruç’a gelerek, ilçeye komşu olan Suriye'de, PYD denetimindeki Kobani kentinin, yeniden inşası için oyun alanları ve çocuklara oyuncak götüren Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin bulunduğu grup, Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yaptığı sırada, canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi. Canlı bomba saldırısında 33 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede tutuklu Yakup Şahin ile Suriye'de bulunduğu belirtilen Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali hakkında 104'er kez müebbet hapis cezası isteniyor.

CHP VE HDP HEYETİ DE İZLİYOR

Saldırıda ölenlerin yakınları, saldırıda yaralananlar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker ve Şenal Sarıhan, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan ve Mahmut Toğrul, Tanıklar İnisiyatifi ile çok sayıda insan hakları gözlemcisi de duruşmayı izlemek üzere Hilvan'a geldi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr