Başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberindeki geniş bakan heyeti ile birlikte aylardır terör saldırıları ve operasyonların gölgesindeki Diyarbakır’ın Sur ilçesini ziyaret etti. İlde ve Sur ilçesinde adeta olağanüstü hal ilan edildi.

Davutoğlu’nun Diyarbakır havaalanı çıkışında polislerin, refüjlerdeki ve çim arazi üzerinde mayın araması yapması dikkat çekti. Davutoğlu önce Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 7 şehit için düzenlenen askeri uğurlama törenine katıldı. Havaalanı’ndan Sur’a 3 farklı güzergah kapatılırken polislerin dahi Başbakan’ın hangi güzergahı kullanacağını bilmediği kaydedildi.

Aman görmesin

Davutoğlu’nun ziyareti öncesinde çatışmaların yoğunlaştığı Sur ilçesinde neredeyse her köşe başında bulunan kum torbaları temizlendi. Bölgede temizlik yapıldı. Çatışmaların yaşandığı ara sokakların girişleri de beyaz brandalarla örtüldü. Davutoğlu daha sonra öğle namazı kılmak üzere Sur ilçesindeki Ulu Cami’ye geldi. Polis ve askerler çift şarjörlü tüfeklerle eller tetikte bekledi. Avlunun etrafındaki binaların çatılarında keskin nişancıların bulunması dikkat çekti. Gençlik Kolları, Davutoğlu’nun yürüyüş güzergahına, “Kobanileşeceğiz diyip Sur’u yıkanlar, Toledolaşacağız diyip sahip çıkanları ne anlar” pankartı asıldı.

Seçilmiş Diyarbakırlılar

Davutoğlu’nun konuşacağı Tarihi Hasan Paşa Han önceki geceden itibaren kapatıldı. Hanın içindeki dükkan ve mağaza sahipleri açılış yapmadı. Dükkan ve mağazalar geceden köpekli ekiplerce arandı. Konuşma öncesinde hanın kapısıha x-ray cihazı kondu. Korumaların elinde davetli listesi olduğu görüldü. Listenin yaklaşık 250 kişilik olduğu öğrenildi. Bu listeye dahil olmayan yurttaşlar hana alınmadı. Konuşmanın ardından Han’a girebilen esnaf, “Dükkanlarımızı karıştırmışlar. Bazı eşyalar ise alınmış. Kim alacak, ya polis aldı, ya başkası” dedi.

Sur’a girmedi

Davutoğlu, konuşmalarının ardından Nasan Paşı Hanı’ndan ayrıldı ve önceki günkü saldırıdan yaralı kurtulanları ziyaret etti. Böylece Davutoğlu, Gazi Caddesi’ni ziyaret etmiş, Sur içine, hala terörün gölgesindeki iç sokaklara gitmemiş oldu. Davutoğlu Han’da Sur’un acele kamulaştırma kararının ardından yeniden yapılaşması ile ilgili olarak şu mesajları verdi: “Acele kamulaştırma temel hak ve özgürlükleri, mülkiyet haklarını teminat altına alacaktır. Mülkiyet hakkına kesinlikle riyaet edilecek. Bre insafsızlar, siz bizim gönlümüzdeki Diyarbakır sevgisini bilseydiniz aynaya bakmaya utanırsınız. Diyarbakırlıların rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Sizinle konuşarak yapacağız.”

Korkmuyoruz

Davutoğlu, “Zannettiler ki, Diyarbakırlı Ahmet Diyarbakır’a gelmekten çekinir. Biz bunlardan korkar mıyız? Allah eğer bu canı alacaksa Diyarbakır’da alsın, Kürt kardeşlerimle beraber bu emaneti teslim edeyim” diye konuştu.

İşte Sur planı

1. Diyarbakır Sur’ları korunacak. Sur’ların eksik kalan yerlerini de, aslına uygun olarak inşa edeceğiz. Burçları kültür mekanları haline getireceğiz.

2. Hevsel Bağları’nı koruyacağız.

3. Ulu Cami civarını, Hasan Paşa Hanı dahil olmak üzere meydanı bir inanç turizmine uygun olarak herkesin ziyaretine açık hale getireceğiz. İçkale’nin ve Cevatpaşa Mahallesi bölgesini inanç turizminin ikinci ayağı, kilisisei camisiyle örnek bir tarihi mekan olarak tamamıyla Diyarbakır tarihi eserlerinin dokusuna uygun olarak inşa edeceğiz.

4. Halilpaşa ve Lalebey mahallerinin örnek bir mahalle haline getireceğiz.

5. Fatih Paşa, Dört Ayaklı Minare, Ulu Cami ile İçkale arasındaki mahalleler yeniden tanzim edilecek. Fatih Paşa’nın her taşını tekrar inşa ve ihya edeceğiz. Bu hat tarihi dokuları tescil edilmiy bütün binalar korunacak ayağa kaldırılacak

6. Gazi Caddesi ile ilgili özel bir plan yapacağız. Bütün binalar dış cepheleri itibarıyla Diyarbakır mimarisine uygun bir şekilde restore edilecek. Binalar tek tek ele alınacak. Gazi Caddesi üzerindeki sosyal ve ekonomik adımlar atılacak.

7. Esnaflarımızın kredi ve vergi prim borçlarını erteledik. Kredi borçları ile ilgili çalışma yapıyoruz. Faizsiz kredi dahil her türlü aracı ortaya koyacağız.

8. Mesken alanlarında özgün Diyarbakır bazalt taşının ve mimarisinin olmasına özen göstereceğiz.

9. Dicle Vadisi projesi ile Diyarsakır nefes alan ve doğa ile bütünleşen bir şehir olacak.

10. Diyarbakır’a en güzel kütüphanelerden birini inşa edeceğiz. Hamidi Ahmedi’nin mirasını yaşatmak için de büyük bir hat okulu ve hat müzesi inşa edeceğiz.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr