Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Yabancılara Yönelik Eğitim Faaliyetleri' konulu genelde, özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu yerleşim birimlerinde valiliklerin oluru ile geçici eğitim merkezleri oluşturuldu. Bu merkezlerin dışında "Her ne ad altında olursa olsun, eğitim-öğretim faaliyetlerinin izinsiz yapıldığının tespit edilmesi halinde kanun hükümlerince gerekli işlemler yapılacaktır. İzinsiz faaliyet sonucu yapılan belgelendirmeler geçersiz sayılacaktır" denildi. Genelgede, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin resmi kamu kurumları eliyle yürütülmesinin esas olduğu ihtiyaç ve gerek görülmesi halinde gönüllü sivil toplum kuruluşlarının bakanlığın ilgili birimlerinden alacakları izinle kamu kurumları ile uyum içinde eğitim faaliyetinde bulunabilecekleri kaydedilirken, ?Bunun dışında hiçbir kurum ve kuruluşun eğitim faaliyeti yapmasına izin verilmeyecektir. İzin alınmaksızın ve amacı dışında faaliyeti tespit edilen sivil toplum kuruluşları hakkında valiliklerce idari ve adli işlem yapılacaktır" hatırlatılması yapıldı.

Geçici kimlik numarası bulunan bütün Suriyeli sığınmacı çocukların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara devam etmelerinin hedeflendiği, imam hatip liselerinde Suriyeli öğrenciler için 5 ve 9'uncu sınıflarda ilave kontenjanlar tanındı. İstanbul genelinde imam hatip liseleri dışındaki orta dereceli okullarda kapasite tamamen dolarken bazı ilçelerde kayıt yaptıramayan Türk öğrencilerin Açık Lise'ye yönlendirildiği bildirildi.

Bakanlık genelgesi ile birlikte özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde geçen yıl sayıları hızla artan Suriyeliler'in çocuklarını kaydettiği özel eğitim kurumlarının büyük bölümü kapatıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr