Suriye'de çeşitli siyasi ve silahlı muhaliflerden oluşan Yüksek Müzakere Komitesi (HNC), Suriye'de 2011 yılından beri devam eden ve 250 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan savaşı bitirmek için 3 aşamalı bir siyasi geçiş planı açıkladı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Suriyeli muhaliflerin önerdiği barış planı, genel bir ateşkesin yanı sıra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile altı aylık bir müzakere sürecine gidilmesini ve Esad'ın 18 ay görev yaptıktan sonra ülkeyi seçimlere taşıyacak bir geçiş hükümetine devretmesini öngörüyor. 

HNC: Esad, ülkeyi geçiş hükümetine devretmeli

Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) tarafından teklif edilen siyasi geçiş planı şu şekilde:

1 - Hükümet ve muhalefet temsilcileri arasında altı ay süreli müzakereler yapılacak. Müzakerelerde 2012 tarihli Cenevre Bildirgesi temel alınacak. Her iki taraf da geçici ateşkesi, kuşatmaların kaldırılmasını, insani yardımlara izin verilmesini ve tutsakların salıverilmesini kabul edecek.

2 - Bir buçuk yıllık bir geçiş süreci olacak. Süreç, tüm icra yetkilerine sahip bir geçiş hükümetinin kurulması ve Beşar Esad'ın ve "menfur suçlar işleyen" yetkililerin görevden ayrılmalarıyla başlayacak. Bu aşamada yeni bir anayasa hazırlanacak, demokratik ve çoğulcu bir siyasi sistem kurulacak.

3 - Anayasa değişiklikleri üzerinde uzlaşılacak, ulusal diyalogun sonuçları uygulanacak ve Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde seçimler yapılacak.

Suriye hükümetinden açıklama: Esad, iktidarı devretmeyecek

BBC'ye konuşan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad ise söz konusu barış planının açıklanmasının ardından Esad'ın iktidarı devretmeyeceğini ifade etti. Mekdad, 'ülkenin seçilmiş liderinin görevi bırakması talebinin çılgın ve inanılmaz olduğunu' dile getirdi.

Mekdad "Biz, bırakın Suriye halkı kendi kaderini kendi belirlesin diyoruz. Hiçbir müdahale olmadan geleceklerini belirlesinler. Suriye'yi kimin yöneteceğine dair ön koşullar getirmeyin" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr