GfK Türkiye, Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu için hazırladığı “Toplum Gözüyle Mülteci Çocuk Araştırması” raporunu açıkladı. raporda, Türkiye’deki Suriyeli çocukların sorunları da ortaya çıkarıldı. Bu sorunların en büyüğü yüzde 46’lık oranla eğitim. Çocukların diğer sıkıntıları arasında ise parasızlık, ilgi görememeleri, dil bilmemeleri, yurtlarından ayrı olmaları ve ailelerinin sahip çıkmaması bulunuyor.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin “Suriyeli bir çocukla aynı sınıfta olmanın en iyi yanı nedir’’ sorusuna çocuğu olan katılımcıların yüzde 15’i “yeni bir arkadaşlık edinmesi’’ ve yine yüzde 15’i ‘’kültür paylaşımı’’ diyor. Yüzde 8’i ‘farklı bir dil öğrenmesi’’ derken, yüzde 7’si ise “iyi bir yanı olduğunu düşünmediğini’’ belirtiyor.

İletişim sorunu

Suriyeli bir çocukla aynı sınıfta olmanın en zor yanları ise “iletişim sorunu’’ ve “uyum konusunda sıkıntı yaşanması’’. “Herhangi bir kötü yanı olmazdı’’ diyenlerin oranı ise yüzde 9. Öte yandan rapora göre Türkiye’ye sığınan Suriyeli ailelerin ise en büyük sorunu yüzde 33’lük oranla barınma, kalacak yer. Onu yüzde 17 ile işsizlik ve yüzde 9 ile yurtlarından ayrı olmaları takip ediyor. Bu sorunları sırasıyla maddi sıkıntı, eğitim, açlık, sağlık ve dil bilmemeleri izliyor.

KADINLAR: ÖNCE BARINMA

Araştırmaya katılanlara, “Sorunlar için nasıl çözümler bulunabilir’’ sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 39’u, “barınma ihtiyacına yönelik çalışmalar yapılmalı’’ derken, yüzde 18’i “ülkelerine geri gönderilmeli’’, yüzde 11’i “yardım yapılmalı’’, yüzde 9’u “eğitim faaliyetleri artırılmalı’’, yine yüzde 9’u ‘’savaş sona ermeli’’ dedi. Kadınlar arasında “Barınma ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılmalı” ve ‘Yardım yapılmalı” diyenlerin oranı erkeklere göre oldukça yüksek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr