ABD ile Rusya’nın Suriye için vardığı geçici kısmi ateşkes anlaşmasının dün gece yürürlüğe girmesi öncesi Rus bombardımanı tavan yaptı. IŞİD ile Kaide kolu Nusra’yı kapsamayan anlaşmaya, Suriye hükümetinin ardından Ankara-Riyad güdümlü Suriye muhalefeti de uyacağını açıkladı. Yüksek Müzakere Komitesi, bünyesindeki bazısı Özgür Suriye Ordusu’ndan 97 silahlı örgütün geçici kısmi ateşkese iki hafta boyunca uymayı kabul ettiğini duyurdu. Komite, “hükümet ve müttefiklerinin ateşkesi suistimal ederek terörle mücadele adı altında muhaliflere yönelik saldırıları sürdürmemesini” istedi.

Anlaşmanın kilit noktasını Rusya’nın Nusra ile işbirliği yapan örgütleri vurmaya devam edip etmeyeceği oluşturuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün “IŞİD, Nusra ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörist olarak tanımladığı diğer grupların anlaşmaya dahil olmadığının” altını çizdi. Rus lider, “Ateşkese uyacak gruplara ne ABD ne de biz hava saldırıları düzenleyeceğiz” dedi.

‘Vurmayacağız’

Putin “Tümüyle farkındayız ki, bu karmaşık bir uzlaşı süreci, ama başka bir çözüm yolu yok” diye tevekkül ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “B planları, kara operasyonu hazırlıkları, tampon ya da uçuşa yasak bölge oluşturulmasına dair ne olduğu belirsiz konuşmalar yapılmamalı” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da Suriye’deki çatışmalara dış aktörlerin de dahil olduğunu dile getirdi. Obama, ateşkes anlaşmasıyla ilgili şüpheleri bulunduğunu, uygulanmasının büyük oranda rejim ve Rusya’nın sözlerini tutup tutmayacağına bağlı olduğunu söyledi. Obama ABD’nin IŞİD’e düzenlediği saldırıları, Türkiye’nin sınır kontrollerini artırmasını ve YPG’yi ima ettiği “yerel güçlerden oluşan koalisyonu” övdü.

Bombardıman arttı

Dün saat geceyarısını vurmadan önce Suriye ve Rusya hava bombardımanını tırmandırırken, muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi “her zamankinden de yoğun” bombardıman yapıldığını öne sürdü. Gözlemevi’ne göre pek çok kez Nusra ile işbirliğine gitmiş cihatçı İslam Ordusu’nun kontrolündeki Şam’ın Doğu Guta varoşuna en az 26 hava saldırısı düzenlendi.

Nusra’dan tehdit

Ateşkese saatler kala bölge ülkelerini tehdit eden bir ses kaydı yayımlayan Kaide kolu Nusra’nın lideri Ebu Muhammed Culani “Suriye savaşı çözümlenmezse, sonuçları bölgedeki Sünni komşularına yayılır” dedi. Culani, “Eğer Aleviler ve Şiiler Suriye’de kazanırsa, savaş 10 yıldan kısa süre içinde Arap Yarımadası’na yayılacak” diye konuştu. Esad’ı iktidarda tutmayı amaçlayan ateşkesi reddettiklerini, kanlarının son damlasına dek savaşacaklarını dile getiren Nusra lideri, Cihatçılara Esad ve müttefiklerine yönelik saldırıları arttırma çağrısı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr