Los Angeles Times'ta yer alan habere göre Halep’in kuzeyindeki Mare köyünden şubat ayında Suriye Demokratik Güçleri tarafından çıkartılan CIA destekli Fursan el-Hak’ın, YPG öncülüğündeki ve Pentagon destekli Suriye Demokratik Güçleri ile çatıştığını ABD’li yetkililer de doğruladı.

Fursan el- Hak’ın lideri Faris El Bayuş, “Hangi grup bize saldırırsa, kimden destek alırsa alsın onunla savaşırız” dedi. Haberde ABD’nin farklı kurumları tarafından desteklenen grupların birbirleriyle çatışması, ABD hükümetinin Suriye’de Esad hükümetini devirme çalışmalarının yanısıra, IŞİD’e ve birbirlerine karşı savaşan onlarca grubu koordine etmesinin zorluğunu ortaya koyduğu belirtildi.

‘Üç boyutlu satranç’

ABD Kongresi’nin İstihbarat Komitesi üyesi Adam Schiff, bu gruplar arasındaki çatışmaları “üç boyutlu satranca” benzetti. İsminin açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkili bu çok yönlü savaşta seçeneklerinin oldukça kısıtlı olduğunu söylerken, ABD’nin sahada bir işbirliği içerisinde olmadan IŞİD’i yenmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle farklı gruplarla ilişki kurmaya çalıştıklarını vurguladı. Haberde Pentagon’un girişimlerinin amacının ABD ve müttefiklerinin IŞİD’e karşı mücadelesinde rol oynadığı belirtilirken, CIA’in girişimlerinin ABD hükümetinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üzerindeki baskıyı artırma çabalarına yönelik olduğu ifade edildi. Habere göre Rus güçlerinin hava saldırıları sonucu zayıflayan CIA destekli gruplar, Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrol ettiği bölgelerin sınırlarını geliştirmesine engel olamadı. Haberde, Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi Uzmanı Nicholas A. Heras’ın bu gruplar arasındaki çatışmaların önlenmesinin Türkiye ile en çok ele alınan konulardan biri olduğu ifadesine yer verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr