AKP hükümetinin 2014 yılındaki seçim öncesinde Suriye’ye müdahale planladığı iddialarının gündeme geldiği dönemde Youtube'a düşen seskaydı bomba etkisi yaratmıştı.

YouTube’a ‘seçim güdümü‘ isimli hesaptan yüklenen ses kaydında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler konuşuyordu. Kayıtta, Türkiye’nin Suriye'ye olası bir operasyon için yapabilecekleri konuşuluyordu.

Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu konjonktürde böyle bir imkanın değerlendirilmesi gerektiğini’ söylerken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ‘gerekirse Suriye’ye dört adam göndererek Türkiye’ye sekiz füze attırıp gerekçe üreteceğini’ söylüyordu.

YAŞAR GÜLER'İN ÇANTASINA YERLEŞTİRİLDİ

Hürriyet’ten Murat Yetkin o toplantının nasıl kaydedildiğini köşesine taşıdı. Yetkin’in yazısına göre; 13 Mart 2014 tarihinde dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun odasında yapılan toplantı, katılımcılardan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in evrak çantasına kendisinden habersiz yerleştirilmiş “böcek” tabir edilen elektronik cihazla yapıldı. Cihazı oraya yerleştirmek ve daha sonra çıkarmak şüphesiyle soruşturulanların Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile dönemin İkinci Başkanı Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler'in özel kalem müdürlüğünde görevli askeri personel olduğu öğrenildi. Bu personelin aynı zamanda “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” soruşturması kapsamında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akar ve Güler'i zor yoluyla alıkoymak ve kaçırmakla da suçlandıkları ortaya çıktı.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Gizli toplantının yayınlanmasından sonra hem MİT, hem de Emniyet olayı soruşturmaya başlamış, soruşturmalarda Dışişleri Bakanı makam odası gibi sürekli elektronik temizliği yapılan ve güçlü “jammer”, yani karıştırıcılarla korunan odaya radyo dalgalarıyla erişip dinleme ve kayıt yapılamayacağı kanısına varılmıştı. Rapora göre; kayıt ancak odaya gizlice sokulup, sonra da dışarı taşınacak, radyo dalgasıyla çalışmayan bir cihazla yapılabilirdi.

GÜLER’İN SESİ DAHA NET

Güvenlik uzmanlarının ‘böceğe’ ses kaydındaki ince ayrıntılardan ulaştıkları ortaya çıktı. Uzmanların; Davutoğlu'nun makamının modellemesini yaparak ses haritasını çıkardıkları ve bu haritayı, yayınlanan kayıtlarla karşılaştırdıkları bunun sonucunda da Yaşar Güler'in sesinin daha net duyulduğunu saptadıkları öğrenildi. Uzmanların buradan Güler’in çantasına ulaştıkları kaydedildi. 

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr