Görevine 20 Ocak 2017'de başlayacak Trump, 8 Kasım'daki seçimlerden galip ayrıldığı eyaletlere düzenlediği 'teşekkür turu' kapsamında Kuzey Carolina'da konuştu.

"DIŞ MÜDAHALE POLİTİKALARINA SON VERELİM"

Savunma bakanlığına resmen aday gösterdiği 'kuduz köpek' lakaplı emekli General James Mattis'i tanıtan Trump, yeni yönetimin askeri ve dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD'nin yabancı ülkelerdeki çatışmalara müdahale etmek yerine terörle mücadeleye odaklanması gerektiğini vurgulayan Trump, şunları kaydetti:

Hakkında hiçbir şey bilmediğimiz yabancı yönetimleri devirme yarışına son verip terörü, IŞİD'i yenmeye odaklanmamız gerek. Bu amaçları paylaşan her ülke ABD'nin ortağı sayılacak. Eski dostluklarımızı güçlendirip yeni dostluklar kurmak istiyoruz. Tarihten aldığımız dersle istikrar sağlamak istiyoruz. Artık bu yıkıcı dış müdahale politikalarına ve kaosa son verilmeli.

'ABD ORDUSU ARTIK ZAYIF OLMAYACAK'

Yaklaşık 90 ülkede askeri bulunan ABD ordusunun çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını ve etkinliğinin azaldığını ima eden Trump, "Savaşmamamız gereken yerlerde savaşarak, her coğrafyaya dağılarak gücünü yitirmiş bir ordumuz olsun istemiyoruz. Ordu artık zayıf olmayacak" dedi. Başka ülkelerde savaşmak yerine yerine eskiyen yol, köprü ve havalimanlarının yenilenmesine kaynak ayıracağını belirten Trump, bu rağmen askeri harcamaları artırmak istediğini de söyledi. Trump, bunun için bütçe genelinde ödenekleri sınırlayan 'kemer sıkma paketinden' savunma harcamalarını muaf tutarak kaynak sağlamayı amaçladığını ifade etti. (Kaynak: Sputnik)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr