Suriye'nin Haseke kentinde Suriye ordusu ile YPG arasındaki çatışmaların durdurulması için ateşkes ilan edildi. Reuters haber ajansının "son dakika" olarak duyurduğu habere göre, Haseke'de bugün saat 14.00'ten itibaren ateşkes uygulanması konusunda anlaşmaya varıldı.

Ateşkes kararında 'Rusya' iddiası

Ateşkes kararı, hem Suriye devlet televizyonu, hem de YPG tarafından kamuoyuna duyuruldu. Lübnan merkezli, Hizbullah'a yakın Al Mayadeen televizyon kanalı, Esad hükümeti ve YPG arasında varılan ateşkesin Rusya'nın aracılığıyla yapıldığını iddia etti.

Tüm silahlı güçler Haseke'den çekilecek

Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, YPG yetkilisinin gazetecilere dağıttığı açıklamada, taraflar arasında varılan anlaşmanın 'ateşkesi ve şehirden tüm silahlı güçlerin çekilmesini' kapsadığı belirtildi. YPG yetkilisi, anlaşmanın 'Rus askeri yetkililerinin himayesi altında yapıldığını' kabul etti.

"Şehrin büyük bölümü YPG'nin kontrolünde"

YPG, geçtiğimiz hafta Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke şehrinde kontrolün büyük çoğunluğunu ele geçirmişti. Reuters'a konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, bugün yaptığı açıklamada 'Haseke'de kalan hükümet yetkililerin birkaç binada kuşatıldığını ve şehrin geri kalan büyük bölümünün YPG'nin kontrolü altında olduğunu' ifade etti. Abdulrahman, 'hükümet yanlısı güçler, her ne kadar şehirde sembolik bir varlık sürdürmeye devam etse de, bu durum Hasake'de rejim için büyük bir yenilgi anlamına geliyor' dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr