Suriye savaşının ilk büyük ateşkesi, yer yer ihlallere karşın 2. gün de yürürlükte kaldı. Sakin geçen gecenin sabahında Şam ve Halep sokakları canlandı, halk alışverişe çıktı. Ebu Ömer adlı fırıncı “Bu sessizlik tuhaf, saldırı ve bombardıman sesiyle yatıp kalkmaya alışmışız” dedi. Muhalif yanlısı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ya da Rus jetlerinin dün Halep ve Hama’daki 7 köyü bombaladığını bildirdi. Suriye devlet haber ajansı ise Türkiye sınırına yakın tepelerdeki isyancıların Lazkiye kırsalına havan topları attığını, saldırıda ölenlerin olduğunu duyurdu.

Öte yandan ateşkesin ilk günündeki ihlallere ilişkin taraflardan farklı açıklamalar geldi. Riyad-Ankara güdümlü muhaliflerin Yüksek Müzakere Komitesi, rejimin 15 ihlalde bulunduğunu ve BM’ye şikâyet edeceklerini duyurdu.

‘Türkiye’den geldiler’

Rusya’nın Hmeimin üssüne kurulan ateşkes izleme merkezinin başındaki Sergey Kuralenko ise 24 saat içerisinde 9 ihlal kaydedildiğini belirtti.

Ateşkesi fırsat bilip Tel Abyad’a saldıran IŞİD militanlarının Türkiye’den geçtiği iddialarını da doğrulayan Kuralenko, “Türkiye’den gelen yaklaşık 100 militan, Suriye sınırlarını ihlal etti. Militanlar, Türkiye’den topçu ateşiyle de desteklendi” dedi. Suriye sınırında Şanlıurfa’nın Akçakele ilçesinde de 2 militan Türk askerlerince yakalandı. 2 IŞİD’li de ölü bulundu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr