Kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırma ve yıkım kararı alınan Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde dün yıkım başladı. Kepçeler ve iş makineleri, polis ve zırhlı araçlar eşliğinde mahallelere girerken, ilk önce boşaltılmış metruk evlerin yıkımına başlandı.

Merkez Sur ilçesindeki Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde, yaklaşık 10 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım kararı alınan 800 hanenin yarısı banka hesaplarına yatan paralara razı olarak mahalleyi terk etti. Geride kalanlar ise evlerini terk etmek istemedi. Son haftalarda camilerden, polis panzerlerinden yapılan “Evlerinizi boşaltın” anonslarıyla yıkım korkusu yaşayan mahalleli önceki gün yürüyüş yapmak istedi. Mahalle muhtarları ve yurttaşlar Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde yetkililerle görüştürüldü. Yıkımın ertelendiği belirtilirken dün öğle saatlerine doğru çevik kuvvet polisleri eşliğinde mahallelelere giren iş makineleri daha önceden boşaltılan evlerin yıkımına başladı. İki mahalleye giden ana su borusu kapatılırken yıkılacak evlerin elektrikleri kesildi.

‘Ankara’dan emir geldi’

Yıkım ekiplerinin mahallelere girmesiyle kısa bir gerilim yaşandı. Yurttaşlar valiliğin yıkımın erteleneceğini söylediğini hatırlatırken polisler ise “Ankara’dan emir gelmiş” diyerek yıkımın mutlaka yapılacağını söyledi. Zaman zaman polisler ile mahalleli arasındaki tartışmalar devam etti. Yıkıma tepki gösteren gençler, molozları parçalayarak, demirleri sökmeye çalıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr