Kaçak yapıldığı iddiasıyla yıkım kararı verilen Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi’ne yıkım kararı tebliğ edildi. AKP’li belediye tarafından yıkım kararı verilen cemevinin başkanı Zeynal Odabaş, söz konusu kararın bir yıl önce verildiğini ancak kararın referandum hemen ardından uygulamaya sokulmak istendiğini belirterek “Tek bir tuğla dahi düşürtmeyeceğiz” diye tepki gösterdi.
Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Örgütlenme Sekreteri Zeynal Odabaş yıkım kararının dün ellerine geçtiğini söyledi. “1 yıl önce alınan yıkım kararı referandum sonrası hemen muhtarlığa bırakılmış. Karar elimize yeni geçti” diyen Odabaş, “Referandum sonrası ‘evet’ kararı çıkınca hemen yıkım kararı da geldi. Bu bilinçlidir. Bu oyunlara gelmeyeceğiz, bir tuğla düşürmeyeceğiz. Ben insanım diyen herkes elini vicdanına koymalı. Bu karar yeniden gözden geçirilmeli” dedi.


‘İmece usulü ile yapıldı’

Cemevinin halkın imece usulü 2009 yılında yaptığı bir ibadethane olduğunu anımsatan Odabaş, “İnaçlarımızın, semahlarımızın, ibadetlerimizin, lokmalarımız olduğu bir cemevidir burası. Halkın arsalarını bağışladığı inanç merkezini imar aykırı diyerek yıkım kararı çıkardılar. Bu konuda 5 yıldır yargılanıyoruz ve para cezaları aldık. Yanı başımızda Kuran Kursu, halk ekmek, cami, İBB’ye ait su deposu gibi çok sayıda imara aykırı yer var. Ancak söz konusu Aleviler olduğu zaman yıkım kararlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Hem inancımız, hem kültürümüz yargılanıyor” dedi.

‘Aleviler Cemevine sahip çıksın’

Hiçbir yıkım kararını tanımadıklarını ve cemevinden kesinlikte tek bir tuğla bile düşürttürmeyeceklerini vurgulayan Odabaş, özetle şunları söyledi:


“Bütün canları ve Alevi kurumlarını ibadethanelerine sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bütün derneklere bu konuda insanım diyen herkese çağrıda bulunuyorum. Cemevimize ve inançlarımıza sahip çıkalım, bu ülkeyi kaosa sürüklemeleyim barışı, demokrasiyi inşa edelim. Biz Aleviler çok zulüm gördük, katledildik her zaman barış, demokrasi, laik Cumhuriyet dedik. Federasyon olarak alınan karara ilişkin toplantı yapacağız, kimlerle görüşmemiz gerekiyorsa görüşeceğiz. Yetkililerin kararlarını geri çekmelerini istiyoruz. ”

‘Karar manidar’


Küçükçekme’deki Garip Dede Dergahı ve Cemevi Başkanı Celal Fırat ise yıkım kararına tepki göstererek, şunları söyledi:


“Referandum biter bitmez böyle bir karar alınması ve bu kararın 18 Nisan sabahı tebliğ etmesi kabul edilemez. Karar manidar. Kabul etmiyoruz. Hiçbir cemevini yıktırmayız, panosunu dahi indirmeyiz. Türkiye’deki camilerin yüzde 80’i neredeyse kaçak alan üzerine kurulu. Hazine arazisi üzerinde kurulmuş. İbadethane kutsaldır. Sünni canların ‘bu yapılan zalimliktir’ demesi gerek. Daha önceden de benzer karar Karacaahmet için çıkarılmıştı. Çözüm ekseninde mücadele ediyoruz. Çoğu cemevleinde benzer sorunlar yaşanabilir kaygılıyız. Yetkililer çözüm üretmeli.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr