Vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent ve TAV İşletme Hizmetleri’nin işbirliğiyle hazırlanan 'Kenya’nın Yaban Yüzü' isimli kitabın tanıtımı Feriye Restorant'ta gerçekleştirilen bir davetle tanıtıldı. TAV Ceosu Sani Şener’in ev sahipliğinde gerçekleşen davete iş dünyasından bir çok isim katıldı.

Süha Derbent ile kitabın hikayesini ve yeni projelerini konuştuk.

Kenya’nın Yaban Yüzü adlı kitabınızın hikayesini anlatır mısınız?

İlk kitabım “Yüz Yüze”nin ardından geçen zaman içerisinde arşivimde biriken binlerce fotograf oldu. Bu süre içinde Kenya’ya bazen ayda birden fazla kez gittim. Oluşan birikim bir çok kitap yapabilecek düzeye gelmişti. TAV Havalimanları Kenya’nın başkenti Nairobi’nin Jomo Kenyatta Uluslararası Havalimanı’nda bulunan “Star Alliance” yolcu salonunun işletmeciliğini üstlendi. Ve ardından bu kitabı yapma fikri doğdu. Türkiye’de bir çok kitabın tasarımını yapan Ersu Pekin’den benim arşivimdeki fotograflardan yapacağı bir seçki ile kitabı yayına hazırlamasını rica ettik. O da bizi kırmadı ve binlerce fotograf içinden yaptığı seçimle bir hikaye oluşturdu ve kitabın tasarımı yaptı. Kitapta Kenya doğasında yaşayan hayvanların portreleri, davranışları göçleri ve bir çok detay 300 fotografımla Ersu Pekin’in kurgusu ile yer alıyor.

TAV’ın kitabın yayıncısı olması dışında da bir işbirliğiniz var sanırım.

Evet, 15 yıla yakın süre fotograf danışmanlığını yaptığım dostum rahmetli Mustafa Koç’un isteği ve girişimi ile başladığım fotograf, yaban hayatı ve seyahat danışmanlığı hizmetini bu kitabın yayını ile birlikte TAV TOURISM altında yeni oluşturduğumu “Nature by Süha Derbent” markası ile vermeye devam edeceğim. Bir anlamda TAV ile hedeflerimizi birleştirdik ve özellikle Afrika’da bir çok yeni girişimimiz olacak. Şirketlere çok özel turlarla safari imkanları sunacağız. Doğa ve macera turlarında sunacağımız uygun fiyatlı bu alternatifler özellikle iş dünyasına yönelik olacak.

Kişiye özel turlarınız sürecek mi?

Elbette, yine dileyen benimle tek başına veya kendi oluşturduğu kapalı gurup ile Afrika’ya veya dilediği macera coğrafyasına seyahat edebilecek. Mesela geçen hafta yine bu tür seyahatlerim kapsamında bir misafirimle Ruanda’da idik. Yağmur ormanlarında yürüdük ve dağ gorillerini ziyaret ettik. Turu satın alan misafirim Emre Akın Sait Ruanda’da hedeflediği fotografları çekti ve digger yandan çocukların hayatlarına dokundu. Benim tüm misafirlerim bu konuda çok duyarlıdır ama Emre Akın Sait bunu bir adım daha ileriye taşıyarak çocuklara eğitim sponsor oldu ve orada herkese örnek olabilecek bir iz bıraktı.

Yeni kitap projesi var mı yakında?

Planlanmış bir şey yok ama arşivimdeki 2.5 milyon fotograf her biri farklı konseptte yeni kitaplar yapabilme imkanı taşıyor. Aklımda bazı projeler dolaşıyor elbette ama henüz kesinleşmiş bir şey yok…

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr