Frankfurt 1958. 2. Dünya Savaşı’nın ve Nazi soykırımının ardından Almanya’da toplum içinde elini kolunu sallayarak dolaşan katiller vardır. Toplama kampı Auschwitz’de Waffen SS Birliği’nde görev yapmış eski asker Schulz Frankfurt’ta öğretmenlik yapmaktadır. Frankfurt Başsavcılığı’nda çalışan genç savcı Johann Radmann şikayet üzerine Schulz’un geçmişini araştırmaya başlar. Schulz’un 1939–1945 yılları arasındaki kayıtları eksiktir, öğretmenlik yapma izni de yoktur.

İdealist savcı Johann araştırmasını derinleştirdikçe kamu kurumlarının eski Nazilerle dolu olduğunu farkeder. Savcılık bu eski Nazileri mahkemeye çıkarırsa olağanüstü bir iş başaracaktır. Auschwitz’te görev yapan askerlerin listesine ulaşan Johann kampta sekiz bin görevli olduğunu öğrenir. Bu ölüm kampında 1 milyon 100 bin insan katledilmiştir.

Johann kamptan sağ kurtulanların dehşet verici öykülerini dinlemeye başlar. Altı bin kişi sorgulanacaktır, bunların içinde Dr. Josef Mengele’de vardır. 1945’ten sonra Almanya’dan kaçanlara federal büro hiçbir şey yapamamaktadır, Eichmann, Mengele gibi katiller güçlü dostlarınca korunuyorlardır.

Sessizlik, yalanlar sona ermeli, Alman toplumu insanlık suçu işleyen sıradan insanları da görmelidir. İnsanlığın Auschwitz toplama kampındaki vahşeti, şiddeti öğrenmesi gereklidir.

20 Aralık 1963’te başlayan Auschwitz davasında, toplama ve imha kampından kurtulan 211 kişi ifade verdi. Almanya Federal Cumhuriyeti tarihinin en büyük davasında görev yapan 19 SS askeri yargıladı, 17’si suçlu bulundu.

20 Aralık 1963’ten 19 Ağustos 1965’e dek süren dava boyunca davalılardan hiç biri pişman olduğunu söylemedi. Auschwitz davası, Federal Almanya tarihinde bir dönüm noktası sayıldı. Nazi rejiminin suçları o günden sonra gizli tutulmadı. Bir savcı Almanya’yı kendi gerçeğiyle yüzleştirdi. 17 Mayıs 2016’da Auschwitz’de görevli olan 95 yaşındaki Hubert Z’nin yargılanmasına başlandı.

Labyrinth of Lies (Yalan Labirenti) Yönetmen: Giulio Ricciarelli Oyuncular: Alexander Fehling, Johannes Krisch, Friederike Becht, Hansi Jochmann, Johann Von Bülow/ 2015, 118 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr