Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, “Dental Botoks” adı verilen yöntem ile diş sıkmanın önüne geçildiğini belirterek “Diş gıcırtma ve diş sıkma gibi parafonksiyonel rahatsızlığı olan hastalarda güvenle uygulanmakta. Botulinum toksin adı verilen maddenin, çene kaslarına enjekte edilerek kısmi paraliz yapması esasına dayanarak çalışır.

Toksin enjekte edildikten bir hafta sonra etkisini göstermeye başlar ve 6 ay devam eder. Arayla yapılan tedavi sonucunda alışkanlığın ortadan kalktığı gözlenir” dedi.

 

Dişler kırılabilir

Diş Hekimi Tanfer, diş sıkan bireylerin gece oldukça rahatsız edici bir ses çıkardığını vurgulayarak “Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından pek fark edilmez. Her 5 kişinin en az birinde görülen bu alışkanlık farkında olmadan kişilerin günlük hayatını kötü yönde etkilemektedir” diye konuştu.

Gün içi yorgunluk, halsizlik, devamlı uyuma isteğinin arkasında kalitesiz gece uykusunun bulunduğunu anımsatan Tanfer, bruksizmi olan kişilerin yüzde 5 ile 10 arası bir kısmının dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi zararların ortaya çıktığını söyledi. “Bir kısmı da sabahları sebepsiz başağ- rısı ve kas ağrıları çekmektedirler” diyen Tanfer, “Bruksizmi olan yetişkinler için gece plağı kullanması önerilir. Dental botoks özellikle diş gıcırtma ve diş sıkma gibi rahatsızlığı olan hastalarda güvenle uygulanabilmektedir” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr