Midyat Devlet Hastanesi'nde görevli , soL Cephe imzacısı, Tekel Direnişi destekçisi psikiyatrist hekim Aykut Çobadak, darbe girişimi sonrası başlatılan cemaat operasyonları çerçevesinde tutuklandı. Çobadak'ın avukatı Serdar Canpolat durumu "hukuk garabeti" olarak değerlendirdi.

14 Ağustos'ta Mardin'in Midyat İlçesi'nde "çeşitli ihbarlar" üzerine, aralarından eğitim ve sağlık emekçilerinin de bulunduğu 30 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın "FETÖ-PYD bağlantısını ortaya çıkarmak üzere" derinleştirildiği açıklanmıştı.

Midyat Devlet Hastanesi'nde görevli Psikiyatrist Hekim Aykut Çobadak, soruşturma kapsamında önce adli kontrolle serbest bırakıldı, daha sonra savcılığın itirazı üzerine tutuklanarak Midyat Cezaevi'ne konuldu. 2010'da işçilerin Tekel Direnişi'ne destek veren, 2013'te soL Cephe çağrıcıları arasında bulunan, sol ve sosyalist kimliğiyle tanınan Aykut Çobadak'ın "FETÖ-PYD" soruşturması kapsamında tutuklanmasına tepki yağdı.

"TAM BİR HUKUK GARABETİ"

Konuyla ilgili gelişmeleri soL'a anlatan Çobadak'ın avukatı Serdar Canpolat, şunları söyledi:

"Dosya kapsamından toplam 30 kişi gözaltına alındı. Yapılan ev aramalarında bir çoğunun evinde bir veya iki delil elde edildi. Zaman gazetesi, Sızıntı dergisi, 1 dolar, Kürt yayınları, Öcalan'ın kitapları delil olarak sayıldı. Aykut Bey'in evinde de bin 500 kitap içerisinde sadece Abdullah Öcalan'ın 'Savunmalarım' adlı bir tek kitap bulundu. Bu tek kitap nedeniyle örgüt propagandası iddiasıyla gözaltına alındı ve tutuklandı. Öyle saçma bir durum var ki, savcılıkça FETÖ iddiasıyla gözaltına alınan kişi mahkemede PKK'yle ilişkilendirilmiş, savcılıkta PKK üyeliğiyle suçlanan kişi mahkemede örgüt propagandasına dönüşmüş. Tam bir hukuk garabeti var."

Örgüt propagandası suçlamasının katalog suçlar arasında yer almadığını hatırlatan Av. Canpolat, "Bu suçlama tutuklamayı gerektirmeyen bir suçlama. Ayrıca Aykut Bey'in bin 500 kitabının hepsi mesleğiyle ilgili kitaplar, Öcalan'ın kitabını da bir psikiyatrist olarak okuyor. Yasaklı kitaplar arasında değil ve o kitabı bulundurmak da suç değil. Örgüt propagandası suçunun oluşması için, bu kitabın içeriğini anlatması, yayması lazım, böyle bir durum da yok. Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesine uyan hiçbir durum yok. Devlet Hastanesi'nde çalışan iki hastane polisinin tuttuğu tutanakla müvekkilimi tutukladılar. Saçma bir soruşturma. Sol görüşlü birisi FETÖ iddiasıyla suçlanıyor, sıradan herhangi bir vatandaş PKK propogandasıyla suçlanıyor. Ama ortada hiçbir delil yok" dedi.

Türk Tabipler Birliği ve SES'in önümüzdeki hafta Psikiyatrist Hekim Aykut Çobadak için bir basın açıklaması yapması, yaşanan mağduriyeti kamuoyuna duyurması bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr