Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 10-17 Mart tarihleri arasında yaşanan 9 göç olayının 8'i Sahil Güvenlik İzmir ve Kuzey Ege Grup Komutanlıkları, 1'i ise Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı sorumluluk sahasında gerçekleşti.

Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı sorumluluk sahası içinde bulunan; Didim, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar, Bodrum ve Kardak bölgelerindeki muhtemel göç rotaları üzerinde yoğunlaşan kontrol ve denetimlerde, Didim bölgesinde gerçekleşen

1 olayda 33 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik İzmir ve Kuzey Ege Grup Komutanlıkları sorumluluk sahası içinde bulunan; Kuşadası, Sığacık, Çeşme, Dikili, Ayvalık, Ayvacık, Küçükkuyu bölgelerindeki muhtemel göç rotaları üzerinde yoğunlaşan kontrol ve denetimlerde, Ayvacık, Ayvalık, Çeşme ve Kuşadası bölgelerinde gerçekleşen 8 olayda 307 göçmen ve 4 göçmen kaçakçısı Türk karasularında yakalandı.

Gerçekleşen 9 göç girişiminin 2'sinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yardım talep edilirken, Sahil Güvenlik unsurları tarafından gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetleri sonucunda; 51 düzensiz göçmen, denizden sağ olarak kurtarıldı.

Sahil Güvenlik unsurları tarafından karada tespit edilen 5 göç girişimi ise Jandarma ve Emniyet birimlerine bildirilerek önlendi. Ayvalık, Ayvacık ve Çeşme bölgelerinde gerçekleşen 5 göç olayında, Sahil Güvenlik deniz ve hava unsurları tarafından karada tespit edilen 181 düzensiz göçmen ve 16 göçmen kaçakçısı, düzenlenen ortak operasyon ile Jandarma ve Emniyet ekipleri tarafından yakalandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından düzensiz göçün engellenmesi amacıyla gerçekleştirilen söz konusu faaliyetlerde; 1 Arama Kurtarma Gemisi, 28 Sahil Güvenlik Botu, 6 SAGET, 2 DEGAK Timi ve 8 Kontrol Bottan oluşan yüzer unsurlar tarafından bin 39 saat 15 dakika seyir yapıldı. Öte yandan 13 helikopter ve 6 uçak sortisiyle toplam 52 saat 59 dakika uçuş gerçekleştirilirken, 5 Mobil Radar Timi (MORAD Timi) tarafından 312 saat 35 dakika görev yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr