301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının ardından açılan davalarda ilk kez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da sorumlu tutularak tazminata mahkum edilmesi, diğer birçok dava için de örnek oluşturacak. Karar, işçilerin ücret ve tazminat davalarında belirleyici olacak. Ayrıca taşeron tarafından işletilen madenlerde de ocakların asıl sahibi olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sorumlu tutulabilecek.

Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren Erkan Doğdu’nun 3 kardeşinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na açtıkları davada mahkeme, Enerji Bakanlığı’nın üç kardeşe toplam 300 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Soma’da faciada yaşamını yitiren işçi yakınlarının açıkları başka birçok dava daha bulunuyor. Madenlerin asıl sahibi olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumlu tutularak tazminata mahkûm edilmesi açılan bu davalar için de emsal oluşturacak. DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, kömür sahalarının sahibinin devlet adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olduğuna dikkat çekti. Sahaların rödövans yoluyla özel sektöre devredildiğine işaret eden Görgün, çıkan kömürü de yine Enerji Bakanlığı’nın satın aldığını hatırlatarak, şirketlerde çalışan işçilerin de asıl işveren olarak Enerji Bakanlığı yani devletin işçisi olduklarını dile getirdi.

Denetim onun işi

Görgün, “Bakanlık, şirketi de bütün madencilik faliyetleri döneminde denetlemek zorunda. Yani hem denetim görevinin olması hem de üst işveren olması nedeniyle Enerji Bakanlığı sorumlu. Bunu yıllardır söylüyoruz. Şimdi ilk kez bir mahkeme ciddi şekilde bunu karara bağladı. İlk defa hukuk yerini buldu” diye konuştu. Görgün, açılmış bulunan ücret davaları ile yakınlarını kaybedenlerin açtıkları davaların da bulunduğuna işaret ederek, kararın bu davalar için de emsal oluşturacağını vurguladı.

Maden bakanlığın kuruluşu

Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, ocağın asıl sahibinin Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) olduğuna dikkat çekti. TKİ’nin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir kuruluşu olduğuna işaret eden Güven, “Sorumluluk makamı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı. Mahkeme ona istinaden bir bağ kuruyor. Karar bundan sonraki davalar için de emsal oluşturabilir” dedi. Güven, sendika olarak bir an önce davaların sonuçlanmasını istediklerini belirterek, “Mağdur olanların mağduriyeti giderilsin. Sorumlu kimse bu da belli olsun, ortaya çıkarılsın. Suçlu kimse cezasını çeksin. Yazık. 301 insan hayatını kaybetti. Bu kadar ocağa ateş düştü. Biz de bir an önce sonuçlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr