Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, IŞİD’i 1960 ve 70’li yılların radikal sol hareketlerine benzetmesine tepkiler sürüyor. 60-70’lerde sol hareketlere önderlik yapmış isimler, Görmez’in “Altmışlı, yetmişli yıllarda nasıl ki öfke dolu radikal isyan hareketleri kendilerini sol devrimci ideoloji ile özdeşleştirdiler ise bugün de radikal isyan hareketleri, neoselefilik akımı altında özellikle İslam’ın cihat anlayışını yanlış anlayıp yorumlayarak her türlü şiddet ve vahşete meşruiyet bulmaya kalkışıyorlar” sözlerini ‘abesle iştigal’ olarak yorumladı.

-78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can:

“1960’lı ve 70’li yıllardaki hareketle IŞİD’i birbirine benzetmek tam manasıyla abesle iştigaldir, ciddi bir demagoji, ciddi bir yanlıştır. Onları bize benzeteceklerine, doğuda katliam politikaları uygulayanlara benzetsinler. IŞİD’in yöntemleri Cizre’de, Silopi’de yaşanmakta. Bu, IŞİD’i meşrulaştırma çabasıdır, yaşananlar ortadadır.

Devrimci hareketin niteliği, demokrasi, bağımsızlık, özgürlük arayışıdıydı, toplumun taleplerini karşılama çabasıydı. Halkın sorunlarına çare bulmaya çalışan bu hareket çok kanlı bir şekilde bastırıldı. Vahşete, kesmeye, biçmeye dayalı, sosyalizm ile hiçbir ilgisi olmayan bir akım. 70’li yılları doğrudan yaşadım, okullarımız işgal ediliyordu, katliamlar oluyordu...Buna karşı, faşizme karşı direnmekten başka bir şey yapmıyorduk.

Çorum, Maraş katliam yöntemlerini kim uyguladıysa, IŞİD’in onlarla benzerliği vardır. O gün katliamı yapanların yöntemleri IŞİD’in yöntemidir. Buna karşı direnen, direnme hakkını kullanan insanların yöntemi IŞİD’in yöntemi değildir. Bundan dolayı uzun süre sınırlarımız kullanıldı, Suriye’deki rejimi devirmek için silahlar gönderildi. IŞİD’e benzeyen kendi uygulamalarıdır. Biz kendimizi savunuyorduk, IŞİD doğrudan doğruya kesip biçiyor, işgal ediyor.”

‘İğrenç bir davranış'

-Dev-Genç eski merkez yürütme kurulu üyesi Tuncay Çelen:

“Tabiri yerindeyse halt etmiş. 60’lar,70’ler yeniden bağımsızlık mücadelesiydi. IŞİD insanlık dışı bir örgütlenme. İnsan bile denemeyecek bir örgütlenme. Bu, sayın Görmez’in ne kadar insani yaklaştığının bir göstergesi. 60-70’lerde Türkiye’nin bugünkü haline gelmemesi için çabaladık. Kendi bağnaz bakışıyla bir yorum yapmış, böyle bir yorum kabul edilemez. IŞİD’i aklamaya yönelik bir hareket. Diyanet işleri başkanına hiç yakışmıyor, zaten bu Diyanet İşlerinin değil, Mehmet Görmez’in yorumu bu. Gerçekleri görmek istemiyor. İğrenç bir davranış, kabul edilebilir bir yanı yok.

-Devrimci Yol hareketinin kurucularından Oğuzhan Müftüoğlu:

“Saçmalamış, İslamcı hareketlerle radikal sol hareketleri karşılaştırmak hiç doğru değil. Mehmet Görmez arkadaş, aklının ermediği, bilmediği laflar edeceğine, biraz kendi dünyasına, etrafındaki rezilliklere baksın. Din adına yapılan ne kadar pislik varsa, hırsızlık, yolsuzluk katliam, bu nasıl oluyor bunu araştırsın. Tek tanrılı dinler tarihi, insanlığın katliamlarıyla dolu. Neden din adına bu kadar cinayet işleniyor? Devrimcilik işleri onun işleri değil, anladığı işlerden konuşsun.”

-Eski Dev-Genç lideri Bülent Uluer:

“Şunu kabul etmek gerekir ki hiçbir örgüt birbirine benzemez. Terör örgütü lafının her konuşmaya, her örgüte konulmaya başlanması, terör kelimesinin anlamını yitirmesi anlamına gelir. Diyanet İşleri’nin yaptığı açıklama, anlamı olmayan, absürd bir açıklamadır. Çürümüş olan bir şeyin yanına diğerlerini koymak, elmayla armutu yan yana koymak doğru değildir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr