Erdoğan'ın isteği üzerine "Gerçekler Erdoğan'dan güçlüdür" kampanyasının sitesi ve soL'a erişim engeli getirildi.

soL'da yer alan habere göre, Siteye kısmi erişim engeliyle ilgili mahkemenin verdiği karar ortaya çıktı. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararında, "Gerçekler Erdoğan'dan güçlüdür" kampanyasının sitesi ve soL'un bu kampanyaya yer verdiği haberin kaldırılmasını talep edenin Erdoğan olduğu görüldü.

Mahkeme kararında, "şikayetçi" olarak Recep Tayyip Erdoğan yer alırken, "Gerçekler Erdoğan'dan güçlüdür" diyerek hırsıza hırsız, katile katil demenin "suç" olmadığını beyan eden imza kampanyasını "Bu metni milyonlar imzalamalı, hırsıza hırsız, katile katil denir" başlığıyla duyuran soL'un "kişilik haklarını ihlal ettiği" öne sürüldü.

Ayrıca soL'un "Türkiye" kategorisinde yer alan tüm haberlerine de erişimin engellendiği bildirildi.

ONUR, ŞEREF, SAYGINLIK?

Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, erişime engellenme talebine gerekçe olarak "onur, şeref ve saygınlığını rencide eden, eleştiri ve ifade özgürlüğünü aşan nitelikte, hakaret ve ithamlarla kişilik haklarını zedeleyici ifadeler içerdiği, müvekkillerinin kişilik haklarını ihlal ettiğini" öne sürdü. Mahkeme, bu iddiaları yerinde bularak, içeriklerin "kişilik haklarını ihlal edici mahiyette olduğu, hakaret mahiyetinde bulunduğu, haber verme, eleştiri ve yorum sınırının aşıldığı" gerekçesiyle engellenmesine hükmetti.

KARAR NEDEN İKİ GÜN SONRA ULAŞTI?

Öte yandan kararda dikkat çeken, kararın verildiği tarihin 31 Mart olması. Siteye kısmi erişimin engellenmesi ise bugün gerçekleşti. Ancak mahkeme kararını ulaştırmadan erişimi engelleyen TİB görevlileri, soL'un görüşme taleplerini de "hafta sonu" olduğu gerekçesiyle savurmaya çalıştı, hafta içi "yetkili" biriyle görüşülebilecğeini belirtti. TİB'in keyfi tavrına karşı yapılan girişimler sonucu soL'a mahkeme kararı ulaşmış oldu. Böylece TİB'in, 30 Mart'ta verilen kararın soL'a ulaşmasını engelleyerek, karara itiraz süresi olan 7 günün geciktirilmesini istediği de anlaşılmış oldu.

soL tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Yaşanan engellemeyi protesto ettiğimizi ve söz konusu durumla ilgili hukuki işlemlerin hızlıca başlatıldığını tüm okurlarımıza duyuruyoruz.

Hiçbir gerekçe bildirmeden, keyfi bir kararla siteyi kısmi olarak engelleyen TİB, telefonla yaptığımız görüşmede "Hafta sonu olduğu için 'yetkili' kişi olmadığını, önümüzdeki günlerde 'yetkili' bir kişiyle görüşebileceğimizi" belirterek başından savmaya girişti.

Kendilerine "danışman" diyen ve çabamızı savuşturmak için üstün çaba sarfeden TİB görevlileri, engelleme kararına tepki gösteren soL okurlarına da kayıtsızlığını ve saygısız tutumunu ortaya koymuş oldu.

TİB'in tutumunu tanımadığımızı duyuruyor, bu keyfi kararı yanlarına bırakmayacağımızı ilan ediyoruz.
Engellemeyle ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz"


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr