Irak Ordusu ve Peşmerge’nin Musul’u 2.5 yıllık IŞİD işgalinden kurtarmak için 17 Ekim’de başlattığı operasyon 5. gününü geride bıraktı. Peşmergelerin önceki gün Navaran köyünde Musul’a açtığı yeni cehpede operasyonlar dün de sürdü. Cephede savaş uçaklarının sesleri duyulurken, uçaklar Musul yakınlarındaki bölgeleri bombaladı. IŞİD’den kurtarılan köylerde mayın ve patlayıcı araması yapılırken, bulunan patlayıcılar etkisiz hale getirildi. IŞİD’den kaçan sivillerin tahliyesine ise devam edildi. Xersubat, Ziyade ve Cendur köyünden kaçan siviller Peşmerge’nin olduğu alana geldi. Peşmergeler, sivilleri araçlarıyla çatışma bölgesinden çıkardıktan sonra sağlık kontrolünden geçirdi ve ihtiyaçlarını karşıladı. Sivillerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu, savaşamayacak durumdaki erkeklerin de bulunduğu görüldü. Kurtarılan sivillere Peşmerge güçleri tarafından su ve gıda verirken, sivillerin çoğunun bitkin ve korku içinde olduğu görüldü. Sivillerin Duhok yakınlarında hazırlanan kampa götürüleceği belirtildi.

Türk Kızılayı’nın “Musul’da senin yurdun” kampanyası kapsamında toplanan 500 tonluk 20 yardım TIR yardım Musul’a doğru yola çıktı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, ilk etapta Musul çevresindeki köylerden göç eden 5-6 bin kişinin acil ihtiyaçlarının karşılanması için yardım gönderdiklerini belirtti. Daha büyük göç dalgasına karşı da hazırlık yaptıklarını ifade eden Kınık, bölgedeki 20 bin kişilik AFAD kampının kapasitesini arttırabileceklerini, yeni kamplar kurabileceklerini ve oradaki insanı yardım çalışmalarına destek olabileceklerini söyledi. Kınık, “O insanları bir ateş çemberinin, bir terör örgütünün pençesinde bırakmayalım Musul da bizim yurdumuz” dedi. Kampanyaya destek olmak isteyenler 2868’e “MUSUL” yazıp göndererek 10 TL bağı yapabilecekler ya da kızılay.org.tr’deki banka hesaplarına havale veya 168 nolu çağrı mekezini arayarak bağışta bulunabilecek.

Irak ordusu ve Peşmerge’nin 17 Ekim’de başlattığı Musul’u kurtarma operasyonunda yaşamını yitiren peşmergelerden birinin HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın yakını olduğu ortaya çıktı.

 

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr