100'ncü yıl Mahallesi'nde oturan Mehmet Takvaş, 21 yıl önce amcasının kızı Ayşe Takvaş ile evlendi. Takvaş çiftinin 5 çocuğundan 4'ncüsü Serkan genetik sistinozis hastalığı nedeniyle yatağa düştü. Hastalık Serkan'ın böbrek ve gözlerinden sonra karaciğer ile kalbini de etkiledi. Karaciğeri ve böbrekleri iflas eden Serkan'ın hastalık nedeniyle vücudu da gelişim göstermedi.

MALVARLIĞINI HARCADI

Daha önce hayvancılık yapan ve maddi durumu iyi olan baba Mehmet Takvaş oğlunun hastalığı yüzünden tüm malvarlığını harcadı. Türkiye’de bulunmadığı için Fransa’dan getirilen ve 5 bin lira değerinde olan ilaçları 3 ayda bir alan baba, mal varlığını bu yüzden kaybetti. Oğlunun hastalığı nedeniyle iş yapamaz duruma gelen babanın başvurusu üzerine Serkan’ın ilaçları SGK tarafından karşılanmaya başlandı. Türkiye'de sadece 100 kişide görülen hastalık nedeniyle okula gidemeyen Serkan Takvaş için Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği 3 öğretmen haftanın belli günlerinde evlerine gelip ders veriyor.

AYNI ANDA KARACİĞER VE BÖBREK NAKLİ GEREKİYOR

Oğlu Serkan’ın iyileşmesi için karaciğer ve böbrek nakli olması gerektiğini belirten baba Mehmet Takvaş şunları söyledi:
"Oğlum hastalık nedeniyle diyalize giriyor. İstanbul, İzmir, Manisa ve Erzurum’daki hastanelere götürdüm. Organ nakli olması gerekiyor. Dokularımız uyuşuyor ama tıbben benden sadece bir organ alınabiliyor. İkisinin aynı anda nakledilmesi lazım. Bir baba olarak Serkan’ın acı çekmesine dayanamıyorum. Serkan şu anda 10 yaşında ama 6 yaşındaki çocuk görünümünde. Maalesef ki Sistinozis hastalığında nakilden başka bir çözüm yok." 

Oğlunun gözünün önünde erimesine dayanamadığını belirten anne Ayşe Takvaş da tüm organ bekleyen hastalara yardımcı olunmasını istedi. Anne Ayşe Takvaş, "Oğlumun tek hayali iyileşip doktor olmak, kendi gibi hasta olanları tedavi etmek. İnşallah bu hayali gerçek olur" dedi.

AKRABA EVLİLİĞİNİN ZARARLARI

Serkan'ı evinde ziyaret eden Yaşama Sevinci Doğubayazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi de akraba evliliğinin zararlarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Herkesten organ bağışını bekliyoruz. Serkan’ın şu anda 2 organa da çok acil ihtiyacı vardır. Babanın dokuları uyuyor; ama ikisini birlikte veremiyor. Aile şu anda ızdırap içinde. Organ nakli hayat kurtarıyor. Serkan'ın sesini duysunlar."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr