CAPİTAL ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren 'CEO Club' toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'FETÖ soruşturması' kapsamında iş dünyasına yapılam operasyonlara değindi. Beşiktaş'ta bir otelde "CEO Club Perakende Gündemi 2016" adıyla düzenlenen toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanı sıra, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Esas Gayrimenkul CEO'su Kazım Köseoğlu ve çok sayıda iş adamı katıldı.

"AB DEĞERLERİNDEN ASLA VE ASLA GERİ ADIM ATMA GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK"

Toplantıdaki konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bunun karşısında direnen insanların hiçbiri kesinlikle bir kurşun bile atmadı. Ne yaptı? Vücudunu tankların altına yatarak siper etti. Darbeci askerleri ikna etmeye çalıştı. Milyonlar sokaklardaydı ama hiçbir yerde çapulcu hareketi veya yağmalama hareketi görmedik. Caddelerde hiçbir mağaza yağmalanmadı, birinin camı dahi kırılmadı. Bu millet pasif bir direniş göstererek sadece ve sadece darbeye karşı olduğunu, millet iradesinin geçerli olması gerektiğini gösterdi. Demokrasisine ve hukukuna sahip çıktı. Biz bu konuda biraz Avrupa'ya kızıyoruz ya şunun için kızıyoruz; Avrupa yıllardır bize dedi ki, 'Demokrasi, hukuk, özgürlük, sivil irade, sivil direniş.' İşte bu halk bu sivil direnişi gösterdi. Demokrasiyi ve hukuku savundu. Ama bizim Avrupalı dostlarımız bu direnişi göremedi ve ya görmek istemedi. O zaman da diyoruz ki, 'ya sizin demokrasi söylemlerinizde bir sıkıntı var ya da bize karşı ikircikli bir tutumdasınız. Ya da bizi üçüncü sınıf görüyorsunuz.' Dolayısıyla sitemimiz biraz ondan. Yoksa biz AB değerlerinden yada AB içerisinde Türkiye'nin yer alma noktasından asla ve asla geri bir adım atmak gibi bir niyetimiz yok" dedi.

"ÖLÇÜ 17-25 ARALIK"

Bakan Tüfenkci, 'FETÖ soruşturması' kapsamında yapılan operasyonlardaki ölçünün 17-25 Aralık olduğunu söyleyen "Bu tarihten önceki 'şu şirket şuna yardım etmiş, burs vermiş, şöyle bir faaliyette bulunmuş' bunları önemsemiyoruz. Bunlarla ilgili bir tedirginlik ve bir soruşturma yaşanmayacak. Ama Cumhurbaşkanımızın, özellikle 17-25 Aralık emniyet-yargı darbesinden sonra meydanlara çıkarak, bunun bir terör örgütü olduğunu, bunlara yardım edilmemesi gerektiğini, okul ve dershanelerinden çocukların alınması gerektiği, bankalarıyla çalışılmaması gerektiği gibi bir takım tabloyu ortaya koyduktan sonra bu faaliyetlerini devam ettirenler, meydan okuyanlar, bu ülkesinin sermayesini bir başka yere, bir örgüte kaçıranlar elbette ki hesabını hukuk çerçevesinde verecekler" diye konuştu.

"BU ŞİRKETLER ABARTILACAK SAYIDA DEĞİL"

Bakan şöyle devam etti:

"Ama ikinci adımda eğer o kişiler şirketleri üzerinden bir finans sağlamamışlarsa, kendi kişisel hesapları üzerinden finans sağlamışlarsa asla ve asla o şirketler üzerine gitmiyoruz. Yine bu şirketler terör örgütünün yoğun faaliyet alanı içerisinde, göbeğinde olmamışlarsa, bu şirketler Ahmet'in Mehmet'in olabilir. Ama esasında bu şirketler bu ülkenin varlıklarıdır. Şirket sahipleri ferdi olarak cezalarını çeksinler, suçları varsa. Ama biz o şirketleri yok etmeyelim, batırmayalım. O şirketleri yaşatalım diye de genel düşüncemiz var. Bununla ilgili bakanlığımız, maliye, adalet ve iç işleri bakanlığı başbakan yardımcımızın başkanlığında toplandık, toplantılar da devam edecek. Bundan sonraki operasyonların bu söylediğimiz ölçüler çerçevesinde olacak. Böyle bir yapıda olan şirketler varsa, ki bunlar biliniyor. Sayıları öyle abartılacak kadar sayıda da değil. Ama bu şirketleri biliyoruz. Ne şekilde nereye para transferlerini gerçekleştirmişler hepsi belli."
 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr