Londra 1970. Ünlü oyun yazarı Alan Bennett, Londra’nın Camden Town semtinde Gloucester Crescent sokağında bir ev satın alıp buraya yerleşir. Bir süre sonra mahalleye eski minibüsüyle birlikte gizemli, aksi, bencil, geçimsiz, hiç kimseye minnet duymayan evsiz bayan Margaret Sheperd gelir.

Mahalle sakinleri vicdanlarını rahatlatmak için yaşlı Margaret’e yemek verirler, ilgi gösterirler. Margaret, annesi hakkında bir kitap yazan Alan’ın ilgisini çeker. Mahalledeki tüm evleri deneyen Margaret sonunda Alan’ın evi önünde minibüsünü park etmeye karar verir. Arabasında yaşayan Margaret’le evi ve tiyatro arasında gidip gelen Alan arasında garipı bir dostluk kurulur.

Çağdaşları gibi karşı cinsle olan cinsel deneyimlerini ya da gazetecilik dünyasındaki serüvenlerini yazmayı yeğlemeyen Alan, Margaret’i yakından tanıdıkça onunla ilgili olağanüstü bilgiler edinir. Geçmişte büyük bir travma yaşayan Margaret, rahibeliği denemiş, Fransa’da müzik eğitimi görmüş, ünlü bir virtüözün öğrencisi olmuş, savaş sırasında ambulans şoförlüğü yapmış, kardeşi tarafından akıl hastanesine konmuş, oradan kaçmış, eğitimli fakat son yıllarda dengesini yitirmiş , mizah duygusunu yitirmemiş bir kadındır. Margaret’ten çok etkilenen Alan, annesinin ardından onun hakkında bir roman yazmaya girişir.

Britanya Senfoni Orkestrası’nda solist olarak piyano çalan Margaret Fairchild, 1974–1989 yılları arasında 23 Gloucester Crescent’te tam 15 sene süresince Alan Bennett’in garaj yoluna park ettiği eski minibüsünün içinde yaşadı.

The Madness of George III, The History Boys, The Habit of Art, People oyunlarının yazarı Alan Bennett, 1999’da The Lady in Van’i oyunlaştırdı, oyunu Nicholas Hytner sahneye koydu, Maggie Smith oynadı. Tiyatro ve sinema oyuncusu Dame Maggie Smith, filmde unutulmaz, etkileyici bir performas sunuyor.

 

The Crucible (1996), The Object of My Affection’ı (1998) çeken tiyatro ve sinema yönetmeni, yapımcı Nicholas Hytner, Alan Bennett’in The Madness of George III ve The History Boys oyunlarını 1994 ve 2004’te sinemaya uyarladı.

Filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, Maggie Smith Leydi’yi oynuyor, yazar Alan Bennett gerçek öyküyü anlatıyor, filmin yapım evresi, yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, gerçek mekanda çekim, görsel efektler, çıkarılmış sahneler, fragman,
filmi yönetmen Nicholas Hytner’in yorumlarıyla izleme seçeneği yer alıyor.

The Lady in the Van (Zoraki Komşu) Yönetmen: Nicholas Hytner
Oyuncular: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent, Frances De La Tour, Roger Allam, Deborah Findlay, Gwen Taylor / 2015, 99 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr