Türkiye ve Ermenistan’dan, yaşları 18 ile 25 arasında değişen sekiz genç müzisyen, ABD’de eğitimine burslu devam eden 20 yaşındaki besteci ve vokalist Melodi Var Öngel imzasıyla, yarın akşam saat 20.00’de, Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde verilecek ücretsiz konserde, seslerini barış ve kardeşlik için bir araya taşıyor olacak. Feryal Öney’in de gençlere ve barışa renk katmak adına sahneye çıkacağı ‘Sınırları Aşan Armoniler’ başlıklı konser, 2007’de hayata geçirilmiş ABD çıkışlı ‘Davis Barış için Projeler Bursu’ ve Avrupa Birliği (AB) desteğindeki ‘Ermenistan ve Türkiye arası Normalleşme Süreci’ne Katkı projeleri çerçevesinde, Hrant Dink Vakfı’nın sağladığı Seyahat Bursu’nun imkânları dahilinde düzenlenecek.

Davis Barış için Projeler oluşumu, temelini 106 yaşında 2013 yılında hayata veda etmiş hayırsever Kathyrn W.Davis’in girişiminden alıyor. Oluşum bugün, 91 üniversiteyi kapsayan Davis Birleşik Dünya Üniversite Mensupları Programı’na imzasını atan, Shelby M.C. Davis tarafından sürdürülüyor. Program, ‘yarının liderleri’ olacak gençlerin, dünya ve insanlığa yönelik kendi fikirlerini günlük hayata geçirmelerine de vesile olmasıyla biliniyor. Tohumları 15 Temmuz ‘darbe kalkışması’ öncesinde atılan ve gündem Türkiye’de ‘olağanüstü’ biçimde değişmiş iken, ilk kez o günlerde Ermenistan’da bir araya gelip, barış için birlikte söyleyen sanatçıların Türkiye kadrosu Melodi Var Öngel, Ahmet Şafak Çizmaz, Umut Akdağ ve Paşa Güven’den oluşuyor. Projenin Ermenistan ayağında ise, Hayk Karoyi Karapetyan, Zareh Galstyan, Madlena Galstyan ve Stepan Ter-Ghevondyan bulunuyor. Sanatçıların vereceği ‘Sınırları Aşan Armoniler’ konserinin repertuvarı ise, her iki ülkeden halk müziği örneklerini kapsıyor. Bu çerçevede, sözlerini Öngel’in yazdığı ve Ermeniceye de çevrilen yeni bir parça, bu konserde seslendiriliyor olacak.

Etkinlikte ayrıca, Grup Kaldırım’ın 19 Ocak 2007’de katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink anısına bestelediği ‘Anenus Hrant’ parçası ile yine Grup Vardiya’nın Dink anısına hazırladığı ‘Kül’ isimli bestesi de seslendirilecek. Konserde Feryal Öney’in ise, biri ‘Bingöl’ olmak üzere, iki parçayı yorumlaması bekleniyor.

İzmir Amerikan Koleji’nden iki yıl önce mezun olan ve halen sosyal bilimler ile müzik konusunda çalışan 1996 doğumlu piyanist ve besteci Öngel, bugüne dek biri sözlü olmak üzere, şimdiden birkaç çağdaş müzik bestesine de imzasını atmış ve yakın zaman önce ABD’de, Attilâ İlhan’ın ‘Emperyal Oteli’ni müzik eşliğinde yorumlamıştı.

Bilgi: 0530 228 93 40 / e-posta: melodivarongel@ bennington.edu / www.armenia- turkey.net / davisprojectsforpeace. org

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr