16 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi’nde kendi adını taşıyan Film Merkezi’ni kuran Mithat Alam hayata veda etti. 1945 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Alam, orta ve lise eğitimini Robert Kolej’de tamamladı. 1968 yılında Robert Kolej Yüksek Okulu İş İdaresi bölümünden mezun oldu.

Çocukluğundan beri yoğun ilgi duyduğu sinema alanında, 1989 yılından başlayarak bazı dergi ve gazetelere köşe yazıları ve yorumlar yazdı. 1998-2008 yıllarında, on yıl süreyle düzenli olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde sinema üzerine dersler verdi. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne yaptığı bağış ile Mithat Alam Film Merkezi’ni kurdu. Yıllar içinde biriktirdiği film arşivini bu merkeze bağışladı. Mithat Alam Film Merkezi düzenlediği etkinlikler ve öğrencilere sunduğu imkânlarla sinema dünyasının önemli bir kurumu haline geldi. Merkez’den pek çok sinemacı yetişti. Merkez aynı zamanda altyazı aylık sinema dergisini yayımlamakta olup, Mithat Alam da yakın zamana kadar derginin yayın danışmanlığı görevini yürüttü.

Bergman tutkunun bir sinefil

Geçen aylarda sinema yazarı Berke Göl’ün gazetemiz için kendisiyle yaptığı söyleşide “Ben Bergman tarikatına mensubum” diyen Alam, Boğaziçi Üniversitesi’nde kendi adını taşıyan Film Merkezi’nin kuruluş öyküsünü şu sözlerle anlatmıştı: “Sinemadan aldığım zevk, Boğaziçi Üniversitesi kampusunun bana verdiği şeyler ve bağış yapma fikri bir potada eridi. O zamanki rektör olan Üstün Ergüder’e, yapacağım bağışla üniversitede bir sinema master programı açılmasını teklif ettim. Rektör bunu istemedi. O noktada, sinema bölümü olmayan üniversitelerdeki film merkezlerini araştırdım ve nihayet 2000 yılında Mithat Alam Film Merkezi’ni kurduk.”

Alam, 2008 yılında da sinema alanında lisans üstü eğitim almak isteyen gençlere burs sağlamak amacıyla Mithat Alam Eğitim Vakfı’nı kurdu. Umut Barış Dönmez’in Mithat Alam ile yaptığı uzun söyleşi geçen günlerde “Sinemayı Seven Adam” başlığıyla İletişim Yayınları etiketiyle kitap olarak okurla buluşmuştu. Yine birkaç gün önce Mithat Alam’a 36. İstanbul Film Festivali’nin Emek Ödülü’nün verileceği duyurulmuştu. Yaklaşık bir yıldır kanserle mücadele ettiği bilinen Mithat Alam’ın cenazesi 30 Kasım Çarşamba günü Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr