Sınavlara hazırlanan öğrencinin motivasyonunu artırmak isteyen ailelere yol göstermeyi amaçlayan ‘Kariyer Seminerleri’nin ilki Uzman Dr. Figen Es’in katılımıyla Fatih Üniversitesinde yapıldı. Kişisel gelişim konularında çalışmaları bulunan Uzm. Dr. Es, çocukların özellikle sınavlara hazırlandıkları dönemlere ilişkin dikkat çeken tespitler yaptı. Anne babalara büyük görev düştüğünü belirten Es, çocuklardaki kaygı seviyesinin sınav dönemlerini krize çevirebildiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: "Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar veren öğrenciler için her sınav bir krizdir. Sınavı kendisini ispatlaması gereken, değerli olduğunu herkesin görmesi gereken ve mutlaka kazanılması gereken bir savaş olarak görür. Çocuklarımızı kendi uzuvlarımız olarak görmeyin. Kendi istek ve hayallerinizi onlara dayatmayın. Kendi tatminlerinizi onların hayatına tercih etmeyin. Hırsımız ve ya yapamadıklarımızın faturası asla çocuklarımız değil. Hangi alanda inkişaf edecekse o alanda teşvik edin. Onların bir birey olduğunu unutmayın."

Figen Es, “Benim çocuğum güzel insan olmalı.” cümlesini ailelerin belleklerinden hiç çıkarmaması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Öncelikle amacımızı sağlam belirlemeliyiz. Amacımız yalnızca para kazanmak, itibar sahibi olmak ya da duygusal tatminler mi yoksa güzel insan olup insanlığa faydalı olmak mı? Bunu iyi saptamalıyız. Çocuklarımıza her şeyden önce ‘değer’ aşılamalıyız. Sağlıklı bir iletişimi evimizde oluşturmak istiyorsak evlerimizin voltajını düşürmeliyiz. Sakinleşmeliyiz. Stres, kaygı evimizde minimuma inmeli. Çocuklarımız ancak sağlıklı bir iletişimin kurulduğu aile ortamında başarıya ulaşabilir.”

“Çocuklarınızla tartışmayın, konuşun” diyen Figen Es, gerekirse geri adım atılması, ve çocuğun da dinlenilmesi gerektiğine işaret etti. Kıyaslama yaparak özellikle sınav döneminde çocuklar üzerinde baskı kurulmamasının çok önemli olduğunu ifade eden Es, "Ani dürtüsel tepkilerle hareket etmeyin. Asla kıyas yapmayın ve özellikle sınav zamanı bu konuya azami dikkat göstermemiz gerekiyor. Çocuğun bakım ve eğitiminde babanın aktif olması çocukların problem çözme becerilerini ve IQ puanlarını artırıyor. Kendine güven duygusunu geliştiriyor ve daha gelişmiş bir sorumluluk duygusu oluşturuyor. Babalar çocuklarıyla barışmalı. Hele ki sınav öncesi bu konu daha da önemli hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr