Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, yıl başında açıklanan Orta Vadeli Program'dan (OVP) bu yana koşulların değiştiğini, 2016 GSYİH büyümesinin beklenenden düşük olabileceğini söyledi. Türkiye'nin 3'ncü çeyrek büyümesine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını belirten Şimşek, Türkiye'nin 2016'da yüzde 4,5 büyümeyi sağlayamacağınısöyledi.

Başbakan Yardımcısı, TCMB'nin daha fazla döviz rezervine sahip olması gerektiğini belirtti. Şimşek, "Türkiye dalgalı kur rejiminde, döviz rezerv ihtiyacı sabit kura göre düşük" dedi ve Türkiye'nin döviz rezervi biriktirmeye devam edeceğini söyledi.



Şimşek, Türkiye'nin yurtdışındaki algısının iyileşmekte olduğunu ve Türkiye'nin batıdan kopmayacağını söyledi. "Önümüzdeki süreçte tasarruf fazlalığı olan Asya pasifik ülkelerine gideceğiz" diyen Şimşek, kendisinin Japonya, Hong Kong ve Singapur'u ziyaret ederek burada görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti.

Şimşek, eylül başındaki G20 liderler zirvesine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la katılacaklarını açıkladı. Şimşek ayrıca, İsrail ile anlaşmanın Meclis tatile girmeden onaylanabileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı, Türkiye'nin attığı adımların terörün finansmanını bitirmek üzere hamle olarak algılanması gerektiğini belirterek, "FETÖ"yle bağlantısı olmayan şirketlerin rahat olması gerektiğini ve operasyonlar kapsamındaki şirketlerin sayısının bini geçmeyeceğini söyledi. Şimşek, "FETÖ"yü finanse eden şirketlere yönelik operasyonlar kapsamında bankalarla birlikte çalışıldığını kaydetti.

Mehmet Şimşek, soruşturmalar kapsamında Gülenci polislerin Gezi direnişini provoke edip etmediği konusunun da araştırıldığını açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr