TEOG’da başarıya giden yolda, derslerle ilgili birikimi en üst seviyeye çıkarmak kadar, sınav saatinde herhangi bir sorunla karşılaşmamak da büyük önem taşıyor. Uzmanlar, sınava sayılı günler kala öğrencilerin, fiziksel durumunu en iyi seviyede tutmaya özen göstermesi gerektiğini, bunun için de beslenmenin çok önemli olduğunu söylüyor.

Öğrenci ve ailelerinin sınav öncesinde dikkat etmesi gereken konularda Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nin yaptığı çalışmaları değerlendiren Sabri Ülker Vakfı’ndan beslenme uzmanları, şu değerlendirmelerde bulundu:

Tam hazırlık için tam kahvaltı: Gece boyunca aç kalmış olan metabolizmayı hızlandırmak, beynin ve kasların ihtiyacı olan enerjiyi vermek için kahvaltının atlanmaması şart. Yapılan çalışmalarda, kahvaltı etmeyen çocuk ve yetişkinlerde kilo fazlalığının daha sık görüldüğü, bel çevresinin daha geniş ve kötü kolesterol (LDL) düzeylerinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Bu nedenle süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği veya süt ile karıştırılmış kahvaltı gevrekleri bu öğünde iyi birer seçenek olarak öneriliyor.

Bedeni susuz bıra kmayın: TEOG’a girecek yaştaki çocukların gün içinde 6-8 bardak suya ihtiyaç duyduğu biliniyor. Suyun vücutta toksinlerin atılmasından sindirime kadar pek çok görevi var. Vücudun susuz kalması sonucunda halsizlik, baş ağrısı veya konsantrasyon bozukluğu gibi, sınavda ortaya çıkması asla istenmeyecek belirtiler oluşabiliyor.

Ara öğünlerle gelen enerji: Yapılan çalışmalar az ve sık beslenen kişilerin ideal ağırlıklarını koruduklarını gösteriyor. Ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, sütle hazırlanabilecek meyveli içecekler, tam buğday ekmekli ve sebzeli sandviçler, domates, salatalık, havuç gibi sebzeler yanında verilecek yoğurtlu veya humuslu dip soslar ve taze meyve salataları tüketmek önemli.

Uyku ihmale gelmez: Söz konusu sınavlar olunca en fazla fedakârlık gösterilen zaman aralığının uyku olduğu gözleniyor. Çocuklar ve gençlerde geç saatlere kadar ders çalışmak, her ne kadar zamandan kazanmak gibi algılansa da yeterli uyumamak aslında hafızayı ve konsantrasyonu olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çocukların, sınav yaklaşırken mutlaka aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmasını sağlayarak onların yeterli seviyede dinlenmeleri önem arz ediyor.

Fiziksel aktivite ile sağlıklı bir zihin: Uzmanlar, çocukların günde 60 dakika fiziksel aktivite yapmalarının önemli olduğunu vurguluyor. Haftada bir gün yapılacak aktivitelerde orta-ağır düzeydeki egzersizler, kalp atımını hızlandıran aktiviteler daha sağlıklı bir kas sağlığı ve zihnin gelişmesine de yardımcı oluyor.

Hafızayı seven besinler: Ceviz başta olmak üzere fındık, badem gibi yağlı tohumlar, balık, zeytinyağı, taze sebze-meyveler, tam tahıllar, bulgur, tam buğday unu ve yumurta hafızanın kuvvetlenmesi için değerli gıdalar.

Mazeret için 5 gün var

Veliler öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirmek zorunda. Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, okul müdürlüğü tarafından milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek. Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemine sınavlar tamamlandıktan sonra 5 gün içerisinde girilecek. Mazereti uygun görülen öğrenciler için MEB tarafından 14 - 15 Mayıs’ta mazeret sınavı yapılacak. Geçerli mazereti olmadan ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı sıfır olarak değerlendirilecek, e-Okul Sisteminde ortak sınav sonuç hanesinde G olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr