Sri Lanka’da geçen haftadan bu yana etkili olan, en az 193 kişinin yaşamını yitirdiği, Muson yağmurlarının neden olduğu sel ve toprak kaymalarına ilişkin felaketin yaraları sarılmaya çalışılırken bu kez kötü hava koşulları Bangladeş’i vurdu.

Ülkenin güneydoğu kıyılarında etkili olan fırtınaya ilişkin yetkililer dün yaptıkları açıklamada, en az 5 can kaybının olduğunu, on binlerce kişinin tahliye edilmeye çalışıldığını açıkladı. Saatte 117 km hızı bulan fırtına Cox Bazar ile Chittagong’da hasara yol açtı.

Myanmar’daki şiddet ve ayrımcılıktan kaçarak bu bölgeye sığınan binlerce Müslüman Rohingyalının kaldığı kamp alanının ciddi yıkıma uğradığı da gelen bilgiler arasında. Fırtına, Hindistan ve Myanmar’da da etkisini gösterdi. Batı Myanmar’ın Rakhine eyaletindeki Sittwe şehrinde evlerin çatıları uçtu, uçak seferleri durduruldu.

Rusya’da 16 can

Son 14 yılın en etkili yağışlarına sahne olan Sri Lanka’da, on binlerce kişinin temiz su, gıda ve barınma sorunuyla karşı karşıya olduğuna da dikkat çekiliyor. Yetkililer, ülkenin güneybatısını vuran felaket nedeniyle 600 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 1300 evin tümüyle yıkıldığını, 7 bininin ağır hasar aldığını belirtiyor.

Öte yandan Rusya’nın başkenti Moskova’da da önceki gün etkili olan şiddetli fırtınada ağaçların devrilmesi sonucu aralarından bir çocuğun da olduğu 16 kişi yaşamını yitirdi, 200’ü aşkın kişi de yaralandı. Felakette yaklaşık 243 bina ile 2 bin aracın zarar gördüğü de ifade ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr