Sosyal Güvenlik Mersin İl Müdür Vekili Turanlı, basın toplantısı düzenleyerek, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlularına sağlanan imkanlarla ilgili bilgi verdi.

Turanlı’nın SGK İl Müdürlüğü’nde düzenlediği toplantıya, il müdür yardımcıları ve ilçe müdürleri de katıldı. Kuruma borcu bulunan ve ekonomik gelişmeler nedeniyle ödeme zorluğuna düşen vatandaşların ödeme kabiliyetini artırabilmek amacıyla 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı kanunla vatandaşlara yeni bir fırsat sunulduğunu dile getiren Turanlı, yeni yapılandırmanın borçlulara önemli avantajlar sağladığını kaydetti.

Yapılandırmanın, 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 19 Ağustos 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan borçları kapsadığını ifade eden Turanlı, yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 19 Ağustos 2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammından vazgeçileceğini bildirdi.

“36 aya kadar vadeli ödeme imkanı getirildi”

Yapılandırma kapsamında, SGK’ye borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödeyenlerden ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısının alınmayacağını aktaran Turanlı, “Yapılandırılan borçlar için peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde taksitlendirerek 6, 9, 12 veya 18 (36 ay) vadeler halinde ödeme imkanı sağlanmıştır. İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 144 eşit taksitte ödenebilecektir” diye konuştu.

“GSS prim borcunun ilk taksitini ödeyenler, sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler”

Turanlı, idari para cezalarında ise para cezası asıllarının yüzde 50’si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, idari para cezası asıllarının kalan yüzde 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçileceğini anlattı.

2016 Haziran ve öncesi dönemlere ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanların da yapılandırma başvurusunda bulunarak borçlarını gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksitler halinde ödeyebileceklerine işaret eden Turanlı, şöyle devam etti: “Borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Ayrıca gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler ve gelir testi sonucuna göre belirlenecek genel sağlık sigortası primlerini ödeyerek genel sağlık sigortalısına sağlanan haklardan faydalanabilecekler.”

“Borçlarını yapılandıran işverenler, borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacak”

Borçlarını yapılandıran işverenlerin, borcu yoktur yazısı alabileceklerini ve bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacaklarını söyleyen Turanlı, “Tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, buna isabet eden teminatlar iade edilecek ve teşviklerden yararlanabilecekler” ifadelerini kullandı.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşları ödemeler konusunda uyaran Turanlı, “Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde de taksitlendirme hakkı kaybedilecektir” dedi.

GSS prim borçları hariç diğer tüm borçlar için son başvuru tarihinin 31 Ekim 2016, peşin veya ilk taksit ödemenin son gününün 2 Ocak 2017 olduğunu anımsatan Turanlı, GSS prim borçlarının yapılandırma son başvuru tarihinin 31 Ocak 2017, peşin veya ilk taksit ödeme son tarihinin ise 28 Şubat 2017 olduğunu belirtti.

“4b’lilere teminatsız kredi imkanı sağlandı”

SGK’ye borcu olan 4b'li vatandaşlara da borçlarını ödeyip emekli olabilme fırsatı sunulduğunu kaydeden Turanlı, şunları söyledi: “Kurumumuza borcu olan 4b kapsamındaki sigortalıların borçlarının tasfiyesi amacıyla uygun koşullarda kredi kullandırılması amacıyla Ziraat Bankası ile protokol imzalanmıştır. Protokol gereğince kurumumuza borcu olan sigortalılarımıza masrafsız olarak 1,05 faiz oranı ile 36 aya kadar vadeli kredi kullandırılacaktır. Kredi kullanan sigortalılardan herhangi bir masraf alınmayacaktır.”

İl Müdürlüğü ve merkez müdürlüklerinde gerekli tüm hazırlıları yaparak yapılandırma dönemine girdiklerini dile getiren Turanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

“İşlemlerimize tüm hızımızla devam ediyoruz. Bu fırsattan tüm vatandaşlarımızın bilgi sahibi olarak yararlanması için bilgilendirme faaliyetlerimiz de devam etmektedir. Bu doğrultuda resmi kurum ve kuruluşlarımıza, belediyelere ve odalarımıza ziyaretlerimizi sürdürmekteyiz. Sağlanan bu güzel imkanlarından tüm prim borçlularımızın yararlanmasını, kendilerine uzatılan bu ele olumlu bir şekilde yaklaşmalarını tavsiye ediyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr